Sfaturi culinare

#aperitive italiene #mancaruri italiene

De ce ar trebui sa eviti sa comanzi acest aperitiv popular in restaurantele italiene

O cina la un restaurant italian este, de obicei, o alegere sigura, deoarece meniul contine preparate pe placul tuturor. Pastele proaspete, painea de casa si snitelele din piept de pui sunt unele dintre cele mai iubite mancaruri de confort.

Totusi, exista unele preparate pe care ar trebui sa le eviti in restaurantele italiene autentice – in special pe cele cu influente italo-americane, care nu au radacini autentice in bucataria italiana. Din pacate, mozzarella sticks sunt printre acele preparate care nu merita comandate.

De ce mozzarella sticks nu sunt o alegere buna intr-un restaurant italian

Desi mozzarella sticks par un aperitiv italian clasic, realitatea este ca acestea nu au origini autentice in Italia. De fapt, conceptul de branza prajita a aparut pentru prima data in Franta, iar versiunea moderna a acestui preparat provine din Wisconsin, statul american renumit pentru industria sa lactatelor.

Motivul principal pentru care nu ar trebui sa le comanzi intr-un restaurant italian autentic este ca sunt, de cele mai multe ori, un produs congelat, cumparat in vrac si doar prajit rapid inainte de a fi servit.

Restaurantele italiene veritabile pun accent pe prepararea mancarurilor la comanda, cu ingrediente proaspete, si se concentreaza pe retete traditionale, cum ar fi fettuccine Alfredo (in varianta originala, fara smantana) si cacio e pepe.

Chef Sedona Kusler, de la restaurantul Montelupo din Portland, explica de ce mozzarella sticks nu sunt o alegere inspirata:

"Am o viziune cinica asupra acestui subiect – majoritatea restaurantelor doar cumpara mozzarella sticks congelate si le arunca in friteuza."

Daca acesta este cazul, mai bine economisesti banii si alegi un preparat mai autentic.

Cum sa recunosti mozzarella sticks facute in casa

Daca nu te poti abtine si vrei neaparat sa comanzi mozzarella sticks, exista cateva indicii care iti pot spune daca sunt facute in bucataria restaurantului sau sunt doar un produs congelat reincalzit.

Poti intreba chelnerul despre provenienta lor sau poti analiza singur cateva detalii:

  • Forma – daca mozzarella sticks sunt usor neregulate, este un semn ca au fost facute manual.
  • Textura crustei – o panada inegala poate indica faptul ca au fost date prin pesmet manual.
  • Culoarea branzei – mozzarella proaspata trebuie sa fie de un alb laptos, nu galbuie sau translucida.

Tipul de crusta – daca sunt facute cu aluat in loc de pesmet sau contin pesmet Panko in loc de varianta clasica condimentata, e posibil sa fie preparate in bucataria restaurantului.

Alternative autentice pentru mozzarella sticks

Daca iti doresti o experienta culinara autentic italiana, poti alege un preparat traditional care iti va satisface pofta de branza prajita.

O alternativa excelenta este mozzarella in carrozza, un preparat originar din Napoli, care seamana cu mozzarella sticks, dar este, de fapt, un sandvis cu mozzarella prajita. Aparut in anii 1800, acest preparat se regaseste adesea in meniurile restaurantelor italiene autentice.

O alta optiune gustoasa este eggplant rollatini, o mancare traditionala din regiunea Puglia. Aceasta consta in felii subtiri de vinete prajite usor si rulate in jurul unei umpluturi cremoase de ricotta si mozzarella, oferind o combinatie perfecta intre branza calda si textura usor crocanta a vinetelor.

Daca vrei sa te bucuri de o experienta autentica intr-un restaurant italian, incearca sa eviti preparatele cu influente americane si alege variantele traditionale, preparate cu ingrediente proaspete si tehnici culinare specifice Italiei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului