Sfaturi culinare

#frigider #cascaval #branza

Cum trebuie tinute corect branza si cascavalul in frigider pentru a nu se strica

Pastrarea corecta a branzei si cascavalului in frigider este esentiala pentru a le mentine proaspete si a preveni dezvoltarea bacteriilor. O greseala frecventa este plasarea lor in zone nepotrivite sau ambalarea necorespunzatoare, ceea ce poate duce la alterare rapida.

Pentru a prelungi durata de viata a branzei si cascavalului, specialistii recomanda pastrarea acestora in partea din spate a frigiderului, unde temperatura ramane constanta.

Sarah Taylor, expert in igiena alimentara la HighSpeed Training, a explicat: „O temperatura constanta este esentiala pentru a mentine prospetimea branzei, de aceea locul in care o depozitam in frigider este important”. Ea subliniaza ca asezarea branzei pe usa frigiderului nu este o alegere buna, deoarece aceasta zona este mai calda si expusa la fluctuatii de temperatura, ceea ce favorizeaza dezvoltarea bacteriilor si accelerarea procesului de alterare.

Tipul de branza influenteaza metoda de ambalare, un factor esential in prevenirea mucegaiului si mentinerea calitatii produsului. Branzeturile tari, cum ar fi cascavalul sau cheddarul, pot fi invelite in folie alimentara (clingfilm), deoarece acest tip de ambalaj le ajuta sa isi pastreze prospetimea pentru mai mult timp.

In schimb, branzeturile moi au nevoie de un alt tip de protectie. „Branzeturile moi nu ar trebui invelite in folie alimentara, deoarece acest lucru le face sa ‘transpire’ si accelereaza alterarea”, explica Sarah Taylor.

Pentru aceste tipuri de branza, cum ar fi brie sau camembert, specialistii recomanda utilizarea hartiei de copt sau a unui tifon cerat. Aceste materiale permit branzei sa „respire” si reduc excesul de umiditate, prevenind dezvoltarea rapida a mucegaiului.

Desi unele tipuri de branza, precum Stilton sau Roquefort, sunt concepute pentru a avea mucegai, alte branzeturi nu beneficiaza de acest proces. Cheddarul sau cascavalul, de exemplu, trebuie aruncate daca prezinta pete mari de mucegai.

„Daca nu este vorba de un tip de branza special creat pentru a avea mucegai, este mai sigur sa o aruncati atunci cand observati o cantitate semnificativa de mucegai”, avertizeaza experta. Anumite tipuri de mucegai pot fi periculoase pentru sanatate, asa ca este indicat sa nu consumam produse alterate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului