Sfaturi culinare

#risipa alimentara #bucatarie #mancare #ingrijire plante aromatice #microplante

Cum sa reduce risipa in bucatarie si sa cheltuiesti mai putini bani

 

Reducerea risipei alimentare este un trend la care adera tot mai multa lume. Nu este o fita, ci o necesitate avand in vedere amprenta asupra mediului pe care o provoaca productia de hrana.

Anual, fiecare cetatean roman, arunca la gunoi aproximativ 192 de kilograme de alimente, adica 2,2 milioane de tone de alimente la nivelul intregii tari. Peste 6.000 de tone in fiecare zi. O risipa alimentara, la baza careia, in proportie de 53%, se afla risipa din gospodariile individuale, fapt care ne claseaza pe locul 9 in Uniunea Europeana cu privire la acest aspect.

Cum facem sa stopam aceasta risipa de hrana? Totul porneste de acasa. Acolo este marea problema. E drept ca si in restaurante sau in marile fabrici de procesare se arunca foarte multa mancare, insa schimbarea de atitudine fata de hrana trebuie sa aiba loc acasa. Si nu doar ca vom ajuta mediul, dar vom economisi si bani.

Plante aromatice

Data viitoare cand te vei indrepta catre cosul de gunoi cu resturile de telina sau de patrunjel gandeste-te de doua ori. Este suficient sa le pui in pamant si in curand ele vor da frunze numai bune de folosit in ciorbe sau sosuri. Este nu doar util sa faci asta, ci si distractiv. Foloseste borcane vechi sau ghivece pentru a cultiva plante aromatice. Asaza-le pe un raft in bucataria ta si vei avea parte si de un plus de verdeata.

Ceapa verde

Este una dintre legumele cel mai usor de cultivat. Stii foarte bine ce gust bun da mancarurilor si cat de buna de mancat este cu branza proaspata, in zilele calduroase de vara. Pune arbagic in jardiniere cu pamant udat din abundenta. Poti folosi si capetele de ceapa pe care altfel le-ai arunca. Pune-le in ghiveci si ai grija sa uzi mereu pamantul. In curand, din sol vor iesi frunzulite verzi care vor creste rapid. Si vor fi gata de folosit la ciorbe si sosuri.

Telina

Telina este o alta leguma usor de cultivat acasa. Pur si simplu taie doi centimetri de la capatul radacinii unei teline si asaza-l intr-un vas de sticla cu suficienta apa pentru a scufunda un centimetru de radacina. Dupa doua-trei zile vor aparea frunze mici, urmate de tulpini. Transfera-l in pamant in momentul in care ce incepe sa capete o culoare aramie.

Salata verde

Nu arunca cotoarele ramase de la salata verde. Asaza-le intr-o jardiniera cu pamant, pune-le intr-un loc luminos si uda-le din cand in cand. In cateva zile vei observa cum din centrul lor incep sa creasca frunze noi.

Usturoi

Se intampla uneori ca usturoiul sa incolteasca in dulap si sa il arunci pentru ca devine moale si nu mai are acelasi gust. Dar in loc sa arunci cateii de usturoi incoltiti, pune-i intr-un pahar cu suficienta apa incat numai radacinile sa fie acoperite.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului