Sfaturi culinare

#vin #degustare #clasificare #vin de colectie #vin de calitate

Cum sa recunosti un vin bun

Prima impresie este intotdeauna importanta cand vine vorba despre vinuri. Aroma, densitatea unui vin, zaharul pe care il contine si, nu in ultimul rand, gustul, toate aceste atribute sunt indicatorii calitatii unui vin.

Vinurile se impart in mai multe categorii in functie de soiurile de struguri din care se obtin. Principalele categorii de vinuri rosii sunt: Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Pinot Meunier, Shiraz, Zinfandel.

In ceea ce priveste vinurile albe, acestea se impart in Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Riesling, Chablis. Vinurile rose au devenit mai populare in secolul al XX – lea cand s-au obtinut dintr-o combinatie de vinuri albe si vinuri rosii. Cele mai cunoscute vinuri rose sunt Blanc Pinot Noir, Cabernet Blanc, White Zinfandel.

In functie de cantitatea de zahar pe care o contin, vinurile se mai impart in: seci, demiseci, dulci si demidulci. In acest caz este vorba despre zaharul natural din struguri care a ramas in vin si nu de zaharurile adaugate artificial prin procesul de fabricare a vinului.

Astfel, vinurile seci nu contin zahar decat in cantitati foarte mici care ajung la 2 -4g/litru, vinurile demiseci contin o cantitatea mai mare de zahar (intre 4,01 g/l si 12 g/l), in special, pentru ca fermentatia dureaza o perioada mai lunga, vinurile demidulci au un continut de zaharuri cuprins intre 12,01 g/l si 50 g/l, in timp ce vinurile dulci au zaharuri de peste 50 g/l.

Mai exista si vinurile tari in care se adauga alcool pentru a se pastra zaharul natural. In aceasta categorie intra specialitatile de porto sau categoria de vinuri frantuzesti denumita vinuri dulci naturale (Rivesaltes, Maury, Banyuls, Rasteau, Muscat).

O alta clasificare a vinurilor se face in functie de modul in care au fost controlate. In acest caz, lichidul care rezulta din prepararea strugurilor se imparte in vinuri cu denumire de origine controlata (DOC), vinuri cu denumire de origine controlata cu trepte de calitate (DOCC), vinuri DOC culese la maturitate deplina ( DOCC-CMD), vinuri DOC culese tarziu (DOCC-CT) si vinuri DOC culese la innobilarea boabelor ( DOCC-CIB).

Cum se degusta vinul

Este important sa stii cum sa degusti un vin, in special, pentru ca iti va fi mai simplu sa il asociezi cu diferitele preparate culinare.

Degustarea unui vin nu se refera la capacitatea de a ghici numele vinului, domeniul agricol unde a fost crescuta vita de vie sau perioada in care au fost culesi strugurii. De fapt, este vorba despre senzatia pe care un vin o lasa ochiului, gurii si nasului.

In procesul degustarii este indicat ca, in primul rand, sa desfaci sticla de vin cu cateva minunte inainte de a gusta din el. Apoi, se toarna putin lichid intr-un pahar si se miroase. Un vin bun ar trebui sa aiba o aroma puternica. Chiar si in cazul in care a fost proiectat sa ofere senzatii discrete nasului, aroma lichidului ar trebui sa fie usor de sesizat. De asemenea, este necesar sa mai urmaresti complexitatea aromatica a unui vin. Un vin bun este dominat de una dintre urmatoarele arome: florale, fructata, vegetala, lemnoasa etc.

Dupa ce ai examinat lichidul din pahar din punct de vedere vizual si olfactiv, a venit momentul in care trebuie sa agiti paharul si, apoi, sa bei. Paharul se agita pentru ca lichidul sa aiba o puritate cat mai mare, fara aburii care ies in momentul turnarii lui in vas si fara mirosurile exterioare vinului. Numai in acest fel poti sa decizi daca senzatia pe care o simti este cremoasa, puternica, dura, daca vinul este dens sau alunecos si daca, dupa degustare, senzatia care iti ramane in gura se aseamana cu o arsura usoara sau cu o anumita aroma.

Alb sau rosu?

Unul dintre cele mai cunoscute si apreciate vinuri rosii este Sauvignonul (denumit si Cabernet Sauvignon). De obicei, aromele acestui tip de vin duc cu gandul la fructe verzi sau la fructe tropicale. De asemenea, acest tip de lichid are o densitate destul de mare, un gust intens, iar, din cauza acidului pe care il contine, iti lasa senzatia de gura uscata.

Specialistii recomanda sa combinati Sauvignonul cu fructe de mare, salate, carne de pasare sau de vita.

Un alt vin rosu recunoscut este Merlotul. Acesta este usor, cu gust fructat si mai putin sec decat Sauvignonul. Este un vin recomandat la mesele nepretentioase.

Daca doresti sa gatesti " coq au vin ” ai nevoie de Pinot Noir. Specialistii spun despre acesta ca, din punct de vedere al calitatii, Pinot Noir se situeaza cu o treapta mai jos decat Merlotul si este mult inferior Sauvignonului. Cu toate acestea, vinurile de tip Pinot Noir au un gust complex, usor si delicat, iar culoarea lor variaza intre nuante de rosu deschis si rosu inchis.

Este recomandat sa bei acest Pinot Noir la mesele care contin diferite preparate din carne (peste, miel, pui sau porc).

Dintre vinurile albe, Chardonnay pare a fi cel mai apreciat de catre specialisti, in special, pentru ca are un gust bogat si echilibrat cu arome care variaza intre lamaie, mere, pere sau vanilie. De altfel, acesta este unul dintre cele mai populare vinuri si se cultiva pe toate continentele, reprezentand 2% din suprafetele lumii cultivate cu vita de vie.

Este recomandat sa consumati Chardonnay in cadrul meselor care contin specialitati culinare din peste sau pasare.
In tara noastre se mai gaseste si Sauvignon Blanc pe care specialistii il considera mai putin calitativ decat Chardonnay-ul. Este un lichid uscat, cu gust acid si arome de citrice. Ca orice vin alb, este recomandat sa fie consumat alaturi de peste, fructe de mare sau carne alba.

Cele mai bune vinuri romanesti

Printre podgoriile romanesti de renume, specialistii recomada sa apelati cu incredere la cele care se afla in zonele Dealu Mare , Vanju Mare, Cotnari, Dragasani, Dealurile Prahovei, Pietroasa, Recas, Murfatlar.

Iata cateva tipuri de vinuri romanesti recomandate de degustatorii autorizati de vin: Merlot 2006 – Rotenberg (75 lei), Cuvee Uberland 2007 - Single Vineyard (aproximativ 100 lei), Feteasca Alba 2006 Ceptura - Davino (pret 73 lei), Feteasca neagra – Special reserve 2002 - cramele halewood (Pret: 16 lei), Feteasca neagra – Black Peak 2002 – Vinterra (17 lei).

Unele dintre cele mai premiate vinuri romanesti sunt produsele Murfatlar din colectia 3HA sau produsele marca Prince Stirbey. Printre vinurile de colectie care sar de 150 lei se numara 3HA -Chardonnay 2005 de la Murfatlar sau Feteasca Regala 2006 de la Prince Stirbey.

Pentru informatii despre locurile din care poti sa cumperi vinuri de calitate citeste si articolul Vinoteci in Bucuresti.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete