Orezul odata cumparat trebuie sa fie depozitat in conditii optime, pentru a te asigura ca il tii la distanta de insecte. Umezeala sau o punga deschisa poate sa distruga acest aliment, facandu-l numai bun de aruncat la gunoi.
Iata cateva aspecte de care este bine sa tii cont pentru a feri orezul de insecte:
1. Verifica pachetul
Este bine sa cumperi orez intr-un ambalaj transparent, astfel incat sa-l poti verifica cat de cat. Odata ajuns acasa, desfa pachetul si inspecteaza continutul. Foloseste o lingura sau un alt tacam pentru a "sapa" in orez. Asigura-te ca pachetul nu contine insecte. Principalii daunatori sunt vizibili cu ochiul liber.
2. Foloseste un recipient potrivit
Foloseste un recipient inchis ermetic pentru a depozita orezul. Este important sa ai un capac care se inchide bine. De asemenea, recipientul folosit nu trebuie sa fie umed, pentru ca umezeala duce la aparitia daunatorilor ingredientelor uscate precum cerealele sau orezul.
3. Depoziteaza in locul potrivit
Orezul nu trebuie pus oriunde, intr-un sertar sau un raft de prin casa. Depoziteaza-l intr-o camera intunecoasa si racoroasa precum camara. Umiditatea din incaperea respectiva nu trebuie sa fie mai mare de 65%. Daca incaperea nu intruneste conditiile, depoziteaza orezul in frigider.
4. Inspecteaza recipientele
Daca trece o perioada mai lunga fara sa folosesti orezul, este bine sa-l inspectezi pentru a vedea daca este totul in regula. Nu lasa niciodata in preaja lui sau a altor alimente resturi de mancare, boabe de orez, fire de faina, malai etc deoarece acestea reprezinta o hrana pentru insecte. Spatiul de depozitare trebuie sa fie perfect curat, pentru a nu deveni tentant pentru daunatorii care pot sa apara si sa se inmulteasca aici.
Nu amesteca continutul a doua pachete diferite pentru ca uneori se poate ca unul sa fie deja contaminat. De asemenea, este important sa citesti instructiunile de pe ambalaj atunci cand cumperi produsul si sa-ti notezi perioada de valabilitate. Un pachet de orez organic, de exemplu, trebuie pastrat la loc uscat si racoros si se consuma in aproximativ 3 saptamani de la deschiderea pachetului.