Sfaturi culinare

#paste #aluat #spaghete

Cum sa prepari pastele in casa

Sa faci paste acasa poate fi o provocare, mai ales daca nu ai mai incercat asta pana acum si vrei sa simti gustul autentic italienesc. Urmeaza sfaturile noastre si vei obtine niste paste delicioase, care te vor face sa repeti acest proces.

 

Pregateste aluatul pentru paste

 

Italienii au multe variante de aluat pentru paste. Exista sute de retete si variatii ale retetei de baza pentru acest tip de aluat, care a fost imbunatatit in timp de cunoscatori.

Reteta de baza cere insa cateva ingrediente si rabdare pentru a obtine un aluat bun: 400 de grame de faina alba , de preferinta fabricata in Italia; 4 oua (la care mai poti adauga 1 galbenus, pentru a obtine paste mai tari), un varf de sare. Pune faina pe masa sau in vasul unde vei pregati aluatul pune ouale in mijloc, adauga sarea si incepe sa amesteci usor faina cu ouale pana cand ai incoroporat toata faina si ai obtinut un aluat fin, ferm si oarecum elastic.

Varianta originala a retetei spune ca amestecarea ingredientelor ar trebui sa se faca cu mainile, insa variantele moderne ale acestei retete folosesc robotul de bucatarie pentru amestecat. Iar varianta lui Jamie Oliver spune ca ar fi bine sa bati mai intai ouale intr-un bol, apoi sa le torni in mijlocul stratului de faina si apoi sa incepi sa amesteci cu varfurile degetelor.

Imparte aluatul in doua bucati, insa daca ai nevoie de o pauza poti lasa aluatul sa stea cel mult o ora. Pune faina pe suprafata de lucru (de preferinta o masa din lemn curatata bine) si incepe sa lucrezi aluatul: intinde-l cu facaletul, pornind dinspre mijloc, rasucindu-l din cand in cand si punand destula faina astfel incat sa nu se lipeasca.

Pentru a-l impiedica sa se rupa, dupa ce a crescut in dimensiuni, invarte-l in jurul facaletului si apoi intoarce facaletul pe partea cealalta. Atunci cand il desprinzi de pe facalet, trebuie sa o faci cu grija, tinand usor de partea ramasa pe exterior.

Repeta procedura pana cand vei obtine o foaie de aluat foarte subtire, prin care aproape sa poti vedea.

 

Alege tipul de paste pe care il vei prepara
 

Dupa ce ai facut foile de paste, va trebui sa decizi ce fel de paste o sa gatesti: daca vei face paste obisnuite, atunci ar trebui ori sa le tai manual, ori sa folosesti o masina pentru taiat paste, iar daca vei face tortellini sau ravioli, va trebui sa ai deja pregatita o umplutura pentru ele.

In cazul in care optezi pentru varianta pastelor simple taiate cu mana, aseaza foaia de aluat pe un tub lung si lat, apoi taie aluatul cu un cutit foarte ascutit pastrand o distanta foarte mica intre taieturi . Scutura apoi cilindrul intre mainile tale, tinandu-l pe orizontala, pentru a face pastele sa se desprinda la capete. Pune-le la uscat pe o culme din lemn pusa intre doua scaune asezate intr-un loc aerisit si prin care nu circuli, punand dedesubt un prosop curat.

In cazul in care folosesti o masina de facut paste, vei aseza foaia de aluat pe o parte si vei obtine pastle pe partea cealalta. Atentie, insa, nu vei putea face decat paste usoare, drepte. Pune-le la uscat, asezandu-le pe un cilindru sau un obiect lat, asezat intre doua scaune.

Daca vrei sa faci paste umplute, imparte aluatul in bucati mici rotunde, in mijlocul carora pune umplutura pregatita: cu spanac, branza etc. Adu apoi marginile spre centru pentru a sigila umplutura in interior.

Sursa foto: pizzuttisrestaurant.org

Pregateste-le intr-un timp mai scurt decat pastele cumparate

 

Lasa-le macar o zi la uscat, apoi pune-le la fiert pentru 3-5 minute. Nu le lasa sa fiarba mai mult pentru ca se vor inmuia prea tare si vor deveni gelatinoase.

 

Cum sa faci paste colorate sau cu diferite arome

 

Daca vrei sa faci si altfel de paste, poti incerca sa imbunatatesti reteta de baza, adaugand diferite ingrediente care le vor da pastelor culori si gusturi diferite:

  • Paste verzi: adauga la reteta 200 de grame de spanac proaspat, pe care l-ai tocat marunt si l-ai pus cateva minute deasupra unui abur cald. Incorporeaza-l apoi in aluat.
     
  • Paste rosii: pune in plus la reteta 250 de grame de morcovi si o lingura de pasta de tomate. Morcovii vor trebui curatati, taiati cubulete si fierti putin in apa sarata si frecati apoi cu pasta de tomate. Aceasta pasta va fi amestecata apoi cu restul ingredientelor din aluatul de paste.
     
  • Paste maro: adauga la aluat 80 de game de ciocolata pentru gatit, pe care ai ras-o inainte.
     
  • Paste cu branza: pune si 200 de grame de parmeggiano ras, eliminand sarea si adaugand spre final putin unt si putina pasta de tomate.
     
  • Paste portocalii: adauga la reteta de aluat si 400 de grame de bostanel, curatat de coaja si seminte, fiert pentru o jumatate de ora, scurs si pasat.
     
  • Paste cu ierburi: pune in aluat si un sfert de cana de amestec de ierburi – patrunjel, rozmarin, cimbru etc. Pentru ele cel mai indicat este un sos de branza , facut din unt si branza

Sursa foto : deniseskitchen.files.wordpress.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului