Sfaturi culinare

# obtinere varietate # meniul de acasa # varietate #meniu

Cum sa obtii varietate in meniul de acasa

A manca sanatos nu este deloc scump si nici greu. Dimpotriva, pentru a te bucura de un meniu sanatos in fiecare zi, trebuie sa consumi feluri variate de mancare, preparate cat mai simplu. De asemenea, pentru un stil de viata sanatos, alimentele pe care le consumi trebuie sa fie cat mai aproape de starea lor naturala, asa ca ar trebui sa eviti produsele procesate sau congelate. În plus, un meniu zilnic variat ar trebui sa contina legume proaspete sau gatite cat mai simplu, fructe, cereale integrale, proteine, lactate si lichide.

Nutritionistii recomanda mereu o dieta cat mai variata, iar atunci cand ai mai multe optiuni, meniul tau va fi mult mai sanatos. Iar daca esti obisnuit sa consumi doar anumite alimente, iti recomandam sa adaugi si cateva produse noi pe lista ta de cumparaturi. Anumite schimbari in meniul zilnic pot fi extrem de bune pentru organismul tau, asa ca iata cum poti sa obtii mai multa varietate din punct de vedere culinar.

Adauga culoare in meniul tau

Consumi mai mult alimente de culoare verde sau bej? Atunci iti recomandam sa adaugi niste nuante de rosu sau portocaliu, meniului tau, alegand cateva rosii cherry, mandarine sau ardei gras, pe care le poti servi in diferite combinatii. Cu cat meniul tau este mai colorat, cu atat va fi mai sanatos.

Alege cate un fel nou de mancare in fiecare saptamana

Sa ai un meniu variat poate fi un lucru dificil, mai ales atunci cand nu ai timp sa gatesti. Tocmai de aceea, iti recomandam sa adaugi treptat in meniul tau cate un preparat nou, pe care nu l-ai mai incercat pana acum. Incearca diferite retete, o data pe saptamana, si descopera noi feluri de mancare. Dupa un timp, poti gati din nou preparatele care ti-au placut, iar astfel, te vei bucura lunar de patru feluri noi de mancare.

Inspira-te din cultura gastronomica a altor tari

Daca deja te-ai plictisit de toate retetele romanesti pe care le-ai incercat, poti adauga varietate meniului tau, incercand cateva retete din alte tari. Spre exemplu, poti alege pentru o cina un preparat picant, asa ca te poti inspira din gastronomia chinezeasca, unde vei gasi o multime de retete foarte delicioase. In schimb, daca iti este pofta de o portie de legume, poti incerca o reteta mexicana, cu legume sotate la tigaie, cu unt si usturoi. Iar daca nu ai timp de stat prin bucatarie, nu trebuie sa gatesti tu mancare mexicana, pentru ca poti comanda orice fel de mancare mexicana, printr-o aplicatie de catering.

Adauga in meniul tau seminte si fructe oleaginoase

Pe langa legume, fructele oleaginoase si-au castigat un loc binemeritat in piramida nutritionala, fiind surse excelente de proteine, fibre si grasimi esentiale. Aceste alimente furnizeaza o serie intreaga de vitamine, printre care A, E si B, dar si minerale, precum zinc, fosfor, calciu, magneziu si fier. Insa pentru a te bucura din plin de beneficiile fructelor oleaginoase, este important sa le consumi in forma lor naturala. Incearca sa incluzi in meniul tau nuci, alune, fistic sau migdale, in diverse combinatii. Spre exemplu, le poti consuma in salate, smoothie-uri sau deserturi.

Pentru a avea un meniu cat mai variat si bine structurat, iti recomandam ca la fiecare final de saptamana sa faci o lista cu preparatele pe care vrei sa le incluzi in urmatorul meniu. Astfel, iti va fi mult mai usor sa vii cu retete noi si sa inlocuiesti anumite feluri de mancare. Dupa ce ai ales toate retetele, nu uita sa iti pregatesti si o lista de ingrediente, pentru a stii ce trebuie sa cumperi atunci cand ajungi la supermarket.

Sursa foto: https://www.foodpanda.ro/chain/cl6nv/taco-bell

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete