Sfaturi culinare

#sfaturi culinare #alimente # pastrare alimente # conditii de igiena

Cum sa mentii alimentele in conditii de igiena

Atunci cand doresti sa prepari mancare, ai tendinta sa uiti sau sa treci peste anumite reguli care mentin alimentele in conditii de maxima igiena. Iata cateva dintre cele mai importante.

1. Nu umbla cu alimentele atunci cand esti bolnav. Daca esti racit sau stranuti, ar fi bine sa eviti sa pregatesti mancare care nu este pentru tine.

2. Pastreaza hainele curate si poarta intotdeauna un sort pe care il schimbi dupa fiecare folosire (daca iti stergi mainile pe el sau daca se murdareste).

3. Daca ai parul lung, tine-l strans intr-o coada/ coc si eventual acopera-ti capul cu o boneta.

4. Evita sa te atingi la nas, gura sau ochi dupa care sa atingi alimentele.

5. Mentine alimentele (carnea in special) crude departe de cele preparate.

6. Produsele chimice de curatare trebuie sa fie tinute la distanta de orice aliment sau bautura.

7. Spala, cu apa rece, toate fructele/legumele si carnea inainte de preparare.

8. Nu utiliza niciodata alimentele care au cazul pe jos sau au atins suprafete care pot contine microbi si bacterii.

9. Nu recongela alimentele dupa decongelare .

10. Incearca sa lipesti atichete cu data pe pungile produselor congelate in casa. Acelasi lucru este valabil si pentru mancarurile preparate care nu au pe ambalaj termenul de valabilitate.

11. Spala-te frecvent pe maini cu apa calda si sapun inainte de a umbla cu alimentele.

12. Spala si dezinfecteaza periodic tocatoarele, mai ales dupa ce toxi carne pe ele. Este posibil ca la o simpla splare sa nu fie eliminate toate resturile si grasimile, iar pe suprafata respectiva sa se dezvolte bacterii. Dezinfecteaza tocatorul cu otet.

13. Dezinfecteaza interiorul frigiderului. Este foarte posibil ca unele alimente sa se fi invechit si scurs pe sertarele frigiderului. Pulverizeaza o cantitate mica de otet pe rafturile frigiderului, inainte de a-l aproviziona cu alimente proaspete.

14. Dezinfecteaza buretii de vase. Umezeala permanenta si apa calda sunt doi factori propice pentru dezvoltarea de microbi. Introdu buretii de bucatarie in cuptorul cu microunde, la finalul fiecarei zile pentru a-i usca in totalitate si pentru a distruge microbii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului