In momentul in care obtii un galbenus verzui, inseamna ca oul a fost fiert pentru o perioada mult prea lunga. Pentru a obtine un galbenus tare, nu este necesar sa fiebi ouale zeci de minute, deoarece vor capata acea culoare pe care nimeni nu si-o doreste.
Nu exista tehnici diferite de fierbere a oualor. In functie de consistenta dorita pentru galbenus, difera doar timpul de fierbere.
Iata cum se fierb ouale in mod corect:
- Ouale se adauga odata cu apa pe aragaz si nu se pun in apa odata ce aceasta incepe sa fiarba.
- Nu adauga alte ingrediente in apa in care fierbi ouale.
- Nu le lasa sa fiarba fara sa stii durate de timp necesara pentru acest proces.
- Imediat ce au fiert, scoate ouale si pune-le in apa rece pentru a opri procesul de coacere. Chiar daca stingi focul si apa se opreste din clocotit, temperatura oualor se mentine foarte mare.
- Tine cont de timpul de gatit necesar!
Cat timp se fierb ouale
In functie de consistenta pe care doresti sa o aiba galbenusul, ouale de gaina trebuie fierte astfel:
Ou fiert moale – 3 minute
Galbenusul oului este un lichid gros; albusul este in cea mai mare parte solid, cu unele zone moi in apropiere de centru.
Ou fiert mediu – 5-7 minute
Albusul este ferm, dar nu uscat, iar galbenusul nu este umed, dar nici complet uscat.
Ou fiert tare – 10-12 minute
Tot albusul cat si galbenusul sunt bine fierte si compacte, insa fara a capata culoarea verde si consistenta de cauciuc.