Sfaturi culinare

#clatite #sfaturi culinare #ingrediente

Cum sa faci cele mai bune clatite

Clatitele delicioase sunt un preparat banal si totusi nu se obtin tocmai usor. Uneori, acestea sunt pline de grasime, se rup repede sau sunt prea prajite. Cum poti face cele mai bune clatite ?
 

1. Foloseste-ti imaginatia
 

Clatitele se pot servi atat ca desert la o cina formala, cat si la o masa cu prietenii, intr-o atmosfera relaxata. Clatitele sunt potrivite de sarbatori, dar pot fi facute oricand, pe toata durata anului.

Acestea se servesc la micul dejun, intr-un brunch, la pranz, cina sau la un simplu ceai. Umpluturile sunt nesfarsite si merg de la compozitiile dulci din gemuri, fructe si sosuri de ciocolata la compozitii sarate, cu sunca, legume, cascaval, smantana, somon etc.
 

2. Pregateste ingredientele
 

Foloseste o tigaie antiaderenta si ingredientele de baza: faina, oua, lapte, sare. Unele retete recomanda berea pentru o aroma deosebita. Se mai foloseste putin ulei sau unt la inceput. Pentru clatite cat mai netede, aluatul se poate trece printr-o sita inainte de a fi folosit in tigaie.

In amestecul cu untul, incalzeste laptele putin, inainte sa adaugi ouale si faina. Grasimea va fi distribuita astfel egal in aluat.
 

3. Cum procedezi
 

Aluatul pentru clatite trebuie sa iasa lichid. Pune o cantitate redusa in tigaia incinsa, rotind-o astfel incat fundul acesteia sa se acopere uniform cu aluatul pentru clatite. Stratul trebuie sa fie cat mai subtire, fara gauri.

Cand aluatul devine opac din lucios, intoarce clatita pe partea cealalta. Foloseste o spatula non-metalica. Odata intoarsa clatita, asigura-te ca aceasta este in contact cu fundul tigaii pe toata suprafata. In aproximativ 30 de secunde, clatita este gata.
 

4. Servirea clatitelor
 

Clatitele trebuie sa poata fi servite usor, fara ca persoana respectiva sa se murdareasca pe maini si sa arate grozav. Serveste-le pe farfurii cu furculita si cutit sau infasoara-le in hartie cerata, in cazul clatitelor tip cornet. Foloseste-ti imaginatia pentru a le da forme cat mai atractive.

Poti plia clatitele pe jumatate, lasand la deschizatura bucati de fructe proaspete sau asezate in forma de evantai. Poti plia clatitele astfel incat sa obtii triunghiuri, presarate cu zahar sau stropite cu sos. Se pot face clatite rulate sau clatite pliate dreptunghiular si asezate paralel in farfurie, decorate cu fructe, frisca, zahar pudra sau diverse sosuri. O alta posibilitate este sa faci un teanc de clatite, cu straturi de umplutura intre ele si apoi sa le tai in forma dorita.


Sursa foto: scottymacblog.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete