Sfaturi culinare

#cafea #sfaturi culinare #zahar #tiramisu #deserturi

Cum sa faci cel mai bun tiramisu

Tiramisu este un desert italienesc foarte indragit in Romania si cunoscut pe plan international. Desi are aspectul unui preparat elaborat, tiramisu se face simplu, fara foc si poate fi servit atat la ocazii speciale , cat si in zilele obisnuite.

Tiramisu este un desert originar din Italia. Nu se cunoaste cu exactitate provenienta acestuia, mai multe regiuni disputandu-si aceasta onoare (Siena, Venetia, Treviso etc). Unele surse plaseaza aparitia prajiturii in Siena in secolul al XVII-lea. Prin anii '80, tiramisu devenise un desert popular atat in Europa, cat si in Statele Unite.

Ingrediente necesare pentru tiramisu

Tiramisu are la baza cafeaua, zaharul, ouale, piscoturile si crema mascarpone . Poti folosi lichior de cafea, cafea obisnuita gata preparata, ness, expresso etc. Pentru un plus de savoare se foloseste uneori putin rom sau vin Marsala .

Un tiramisu poate fi decorat in multe feluri. Cu o razatoare speciala se pot face carlionti de ciocolata. Poti folosi o dulceata de cirese amare, frisca, fulgi de ciocolata sau fructe pentru a decora preparatul.

Din cauza ca este un preparat care nu se face la foc, este extrem de important ca toate ingredientele sa fie proaspete, in special ouale folosite.

Cum sa faci tiramisu

Modul de preparare este simplu. Intai bati zaharul si galbenusurile, apoi adaugi crema mascarpone si bati bine pentru omogenizare. Urmeaza albusurile care trebuie facute spuma si adaugate la compozitia initiala. Inmoaie piscoturile in cafea si apoi monteaza straturile, unul de piscoturi, unul de crema. Presara pudra de cacao si da prajitura la frigider.

Nu inmuia prea tare piscoturile in lichid deoarece, in acest caz, prajitura va avea o textura buretoasa, foarte neplacuta.

O alta regula pentru tiramisu este sa se pastreze un echilibru intre proportiile de cacao, alcool, cafea si crema de branza. Prajitura nu trebuie sa fie exagerat de dulce.

Tine tiramisu la frigider minim 30 de minute inainte de servire, insa este recomandat sa fie lasat cateva ore. Daca ai musafiri la masa , fa prajitura cu o seara inainte.

Daca vrei un aspect special, foloseste o forma metalica pentru prajituri de tip tubular pentru a taia in prajitura. Vei obtine o portie de tip turnulet care va pune in valoare mai bine straturile.

Foto: foodnetwork.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului