Sfaturi culinare

#must #struguri #vin

Cum sa faci cel mai bun must de casa

Mustul reprezinta primul pas in facerea vinului. Cuvantul “ must ” vine din latinescul “vinum mustum”, care inseamna “suc proaspat din fructe presate”, un suc care include coaja, pulpa fructelor si semintele. Sucul se obtine din struguri inainte sa fi avut loc procesul de fermentatie.

Licoarea se poate ba ca atare sau se poate folosi ca ingredient in diverse preparate. Din must se fac siropuri, budinci si diverse sortimente de dulciuri. Ingredientele pentru a-l obtine sunt simple: struguri.
 

1 Foloseste ustensilele de lucru potrivite
 

Pentru a face must, vei avea nevoie de un storcator de fructe, o strecuratoare fina, un vas mare , cu deschiderea larga, emailat, sticle sterilizate sau alte recipiente din sticla.
 

2 Foloseste struguri proaspeti, abia culesi
 

Pentru un must de calitate superioara, se folosesc struguri cat mai proaspeti. De preferinta, chiar struguri care au fost culesi in aceeasi zi in care se prepara mustul. Acestia trebuie sa fie cei potriviti pentru vin, nu struguri de masa . Mustul poate fi facut atat din struguri albi, cat si din struguri negri.

Nu se folosesc boabe stricate, mucegaite sau necoapte.
 

3 Respecta pasii
 

Boabele de strugure trebuie sa fie coapte bine . Se zdrobesc in storcatorul de fructe si se extrage astfel sucul. Acesta trebuie trecut print-o strecuratoare fina, astfel incat sa se separe de samburi si alte resturi.

Sucul obtinut se fierbe cu zahar in vasul emailat, timp de o ora. In timpul fierberii, se amesteca incontinuu si se inlatura spuma de deasupra.

Dupa fierbere , se lasa la racit si apoi se toarna in sticlele sterilizate, carese inchid ermetic. Daca nu sunt inchise etans, aerul va face mustul sa fermenteze. Mustul trebuie asezat in locuri racoroase.

In cazul in care se doreste obtinerea unui must fara fierbere la foc, atunci strugurii zrobiti si sucul se tin intr-un recipient cateva ore, in functie de tipul de strugure. Apoi se strecoara, iar sucul obtinut (mustul) se toarna in recipientele de sticla. Acestea trebuie lasate cateva zile, pentru ca lichidul tulbure sa se limpezeasca si sa se faca depuneri pe fund.
 

4 Conserva mustul
 

Daca vrei sa dureze mai mult, atunci trebuie sa folosesti conservant. La 1 litru de must se foloseste 1 gram de conservant. Pentru conservare, se scoate 10% din cantitatea de must obtinuta si se pune intr-o alta oala, care se aseaza pe foc si se incalzeste, fara sa se ajunga la fierbere. In acel must se dizolva cantitatea de conservant folosita pentru tot mustul. Apoi se va amesteca cu restul de must, pentru o ultima omogenizare. Conservarea se face la mustul obtinut fara fierbere.

O alta metoda de a incetini fermentarea este ca mustul sa fie tinut la frigider de la cateva zile la cateva saptamani. Pentru o perioada si mai lunga de timp, mustul trebuie sa fie congelat.

O alta metoda de conservare este adaugarea unei tablete de aspirina la 1 litru de must.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete