Laptele batut ofera aluatului un plus de aciditate, care creeaza bule de aer in timpul dezvoltarii.
Ingrediente:
- 500 grame de faina
- 25 grame drojdie proaspata sau 7 gr drojdie uscata
- o lingurita de zahar
- 150 ml apa calda
- 200 ml lapte batut
- 30 ml ulei
- o lingurita de sare
Cum sa pregatesti paine cu lapte batut in aluat
Pregateste mai intai drojdia, asa cum procedezi in cazul oricarui aluat dospit. Pune intr-un bol drojdia sfaramata si adauga zaharul peste ea. Zaharul este cel care ajuta cel mai mult compusii din drojdie sa se activeze. Amesteca foarte bine, apoi adauga apa calda si o lingurita de faina. Omogenizeaza foarte bine. Acopera apoi cu o folie si lasa maiaua sa se dezvolte timp de 10 minute. In acest interval de timp maiaua se va transforma intr-o spuma cu multe bule de aer deasupra.
Dupa acest timp, poti trece la framantarea aluatului. Trece faina printr-o sita in bolul de framantare. Fa un loc adanc la mijloc si pune acolo maiaua de drojdie. Amestec-o cu faina dimprejur, apoi adauga cate putin lapte batut, dar si cate putin ulei, in timp ce amesteci pentru omogenizare. Pune sarea si framanta in continuare pana cand aluatul devine nelipicios. Lasa la dospit timp de o ora, acoperit cu o folie. Dupa ce aluatul s-a dospit si si-a marit consistent volumul, mai framanta-l putin pentru a-i da forma alungita si pune-l in tava de paine. Acopera-l cu folia de prospetime si mai lasa-l la dospit 30-35 de minute.
Preincalzeste cuptorul la 180 de grade. Pune painea cu lapte batut in aluat pentru 40-50 de minute. Dupa ce s-a copt scoate-o din tava si las-o la racit inainte de a o taia.