Sfaturi culinare

#dulceata #fructe #fructe de vara #fructe de toamna

Cum sa faci cea mai buna dulceata de fructe

Dulceata de fructe este o delicatesa pe care o poti consuma atat in tot timpul anului, insa de obicei este pregatita in sezonul vara-toamna pentru iarna si primavara. Fie ca o asezi pe paina, la micul dejun, in mijlocul unor clatite delicioase sau ca atare, cu un pahar de apa, dulceata este savuroasa si foarte gustoasa. Iata cateva sfaturi pentru a face cea mai buna dulceata de fructe.
 

1 Cumpara ingredientele necesare
 

Decide ce fel de dulceata vei pregati. Pe baza retetei achizitioneaza toate ingredientele de care ai nevoie: fructe, zahar, lamai, gelatina etc. Ia o cantitate putin mai mare de fructe, pentru a putea avea destule pentru dulceata - printre ele s-ar putea sa se strecoare si cateva stricate, pe care va trebui sa le inlaturi, deci ar fi indicat sa ai de unde alege.
 

2 Spala bine fructele si lasa-le sa se usuce
 

Dupa ce ai stabilit care va fi reteta de dulceata pe care o vei prepara si ai cumparat toate ingredientele, spala fructele in mai multe ape, astfel incat sa nu ramana praf sau insecte pe ele. Lasa-le apoi sa se usuce bine, ca sa le poti manipula usor si ca sa nu ramana apa in dulceata.
 

3 Curata-le coditele, frunzele si scoate-le samburii
 

Pentru a le pregati pentru dulceata, fructele cu samburi mari trebuie desfacute pentru a li se scoate samburii. Si frunzele si coditele trebuie inlaturate, pentru a nu strica aspectul dulcetii.
 

4 Lasa fructele sa stea cu in zahar pana a doua zi
 

Intr-o cratita foarte curata si care sa nu aiba miros, pune fructele cu zahar: cate o cana de fructe cu patru cani de zahar. Lasa-le sa stea acoperite pana a doua zi, pentru a-si lasa sirop, in care vor fierbe.
 

5 Pune-le sa fiarba la foc mic si curata-le puma
 

Dulceata trebuie sa fiarba mult timp, la foc mic. Las-o pe un ochi pe care nu il utilizezi frecvent, pentru a nu deranja cratita, ca sa nu o iei de pe foc. Dulceata trebuie sa fiarba pana capata o consistenta vascoasa.

Daca in timpul fierberii apare spuma, curat-o cu ajutorul unei palete sau linguri cu gauri. Nu te speria daca aceasta spuma apare mai mult timp, odata cu curatarea ei vei scapa de impuritatile din zahar si din fructe.
 

6 Foloseste lamaie si frunze de menta la dulceata
 

Feliile de lamaie taiate in dulceata si frunzele de menta imprastiate prin cratita dau continutului acesteia un plus de aroma si gust. Totusi, nu pune prea multe felii de lamaie sau prea multe frunze de menta, ca sa nu le strici efectul.
 

7 Daca vrei, adauga si samburi
 

In dulceata de caise, piersici, cirese sau visine se pot adauga si cativa samburi de fruct, dupa ce au fost bine spalati sau sparti si luat doar miezul. Acestia vor da dulcetii un gust usor amarui si o aroma savuroasa. Ai grija insa sa ii scoti inainte de a pune dulceata in borcane .
 

8 Fierbe de doua ori dulceata
 

Pentru ca dulceata sa fie si mai buna, este indicat sa fie fiarta inca o data, dupa ce ai fiert-o bine in prima zi. Dupa ce s-a fiert, in prima zi, ia-o de pe foc si acoper-o cu un prosop ud curat si care sa nu poarte vreo urma de miros. Las-o sa se raceasca pana a doua zi, intr-un loc racoros din casa, apoi, a doua zi ia-o si mai da-o intr-un clocot. Repeta procedura cu prosopul ud si las-o pana a doua zi. Abia apoi o poti pune in borcane.
 

9 Foloseste borcane curate si care sa se sigileze bine
 

Pentru a pastra dulceata este bine sa folosesti borcane bine spalate si uscate, care sa nu fie ciobite. Dupa ce le-ai umplut cu dulceata, acopera-le cu celofan sau cu capace si da-le la bain marie.

Abia dupa ce s-au racit le poti pune in locul unde vor sta pana vor fi consumate.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului