Sfaturi culinare

#retete #sfaturi culinare #ciorba #salata # ciorba de salata verde

Cum sa faci cea mai buna ciorba de salata verde

de salata este un preparat cald foarte popular atat in perioada de iarna, cat si in cea de vara. Simpla, cu ou, afumatura sau chiar de post, ciorba de salata se regaseste peste tot in bucataria romanilor.

Una dintre caracteristicile particulare ale acestui preparat este faptul ca ciorba de salata se serveste atat calda, cat si rece. In perioada calduroasa, romanii obisnuiesc sa manance acest preparat neincalzit, in timp ce iarna ciorba de salata este perfecta pentru o masa calda, usoara si hranitoare.

Un alt atuu al ciorbei de salata este ca aceasta poate fi facuta pe toata durata anului si asezonata in functie de sezon.

1. Alege reteta

Una dintre posibilitati este sa optezi pentru o reteta zonala. In Muntenia sau Transilvania, spre sfarsitul iernii se face o ciorba simpla de salata pentru detoxifierea organismului .

2. Ingrediente pentru ciorba de salata

Ciorba de salata verde are la baza 4-5 ingrediente simple: salata verde, slanina (sau bacon), faina, lapte, usturoi si apa. In functie de tipul de ciorba de salata, ingredientele se adapteaza. De exemplu, o varianta de ciorba de salata este cea cu ou. Dupa ce salata a fiert si ai dres-o cu faina si lapte, lasa zeama la racit si pregateste separat o omleta simpla. Taie omleta franjuri si adauga-le in ciorba. Drege ciorba cu un amestec de galbenus si lapte.

O alta varianta a ciorbei de salata este cea de post, pregatita in perioadele de dinaintea sarbatorilor religioase. Pentru ciorba de salata de post ai nevoie de ceapa, morcovi, marar, tarhon, patrunjel, bulion, faina si ulei.

Iata in continuare o reteta de ciorba de salata verde.

3. Cum adaugi aroma ciorbei de salata

Pune in ciorba de salata usturoi, marar si leustean pentru a-i da un plus de savoare. In unele regiuni se foloseste afumatura special pentru a-i da gust. Taie niste slanina afumata in felii subtiri, prajeste-o pana devine aurie, adauga usturoi si boia, apoi pune aceasta compozitie in oala.

4. Cum servesti ciorba de salata

Dupa ce o iei de pe foc, lasa ciorba sa stea 15 minute pentru a se raci putin. Toarna-o in boluri si serveste-o cu paine simpla, prajita sau crutoane. Ii poti adauga putin suc de lamaie sau cateva picaturi de otet.

Vara, incearca ciorba de salata rece. Iarna, serveste cald acest preparat. Pentru a o raci si face mai cremoasa, se pune uneori in farfurie o lingura de iaurt sau smantana si se adauga ciorba peste el.

Foto: theeclecticconnoisseur.files.wordpress.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului