Sfaturi culinare

#economisire bani #economii #bani

Cum sa economisesti bani gatind acasa. 5 trucuri simple

Doresti sa economisesti bani? Primul pas este sa calculezi cat dai lunar pe mancare. Daca obisnuiesti sa iesi des in oras sau sa comanzi acasa, suma este uriasa. In schimb, daca alegi sa gatesti acasa, vei observa ca vei economisi foarte multi bani.  

 

Gatind acasa, nu numai ca vei economisi bani, insa stii ce pui in mancarea ta (alimente proaspete, de calitate), prin urmare mancarea va fi sanatoasa si, de cele mai multe ori, mai putin calorica decat cea de la restaurante sau cea comandata. In plus, poti diversifica foarte usor meniul.

Iata cateva moduri simple, prin care poti economisi bani gatind acasa:

1. Gateste ceea ce ai deja in casa

Cu siguranta ai in congelator carne, legume, fructe si alte alimente utile in bucatarie. Daca nu stii ce mai ai, reorganizeaza-ti sertarele si noteaza-ti intr-un carnetel toate alimentele pe care le ai. In acest fel vei avea o evidenta clara a acestora.

Procedeaza la fel si cu alimentele din frigider. Indicat este sa treci in dreptul acestora si data expirarii, pentru a sti pe care trebuie sa le consumi primele.

In baza listei, iti va fi usor sa creezi un meniu pentru zilele urmatoare si sa consumi ceea ce ai deja, pentru a preveni aruncarea alimentelor. Acesta este un prim pas spre a economisi bani, gatind acasa.

Daca nu stii ce sa gatesti, pe internet gasesti o multime de idei de mancare pe care o poti gati acasa, simplu si rapid, fara sa fie necesar sa petreci ore in sir in bucatarie.  

2. Cumpara doar ceea ce ai nevoie

La fiecare final de saptamana realizeaza o lista cu meniul pentru urmatoarea saptamana. Include micul dejun, gustarile, pranzul, cina si eventual, desertul. In baza meniului, alcatuieste lista de cumparaturi tinand cont de cantitatile necesare pentru prepararea mancarurilor. Daca esti in pana de idei, pe Instagram gasesti o multime de idei de mancare rapida, astfel incat sa gatesti lucruri delicioase si bune. In plus, poti prepara un anumit fel de mancare pe care sa-l consumi timp de 3 zile la rand.

3. Cumpara alimente la reducere doar daca le folosesti imediat

De multe ori, in supermarketuri exista un frigider cu alimente la reducere. Acestea sunt, de cele mai multe ori, alimente care expira in urmatoarele zile. Acestea trebuie achizitionate numai in cazul in care le gatesti sau le consumi in ziua respectiva sau cel mult, a doua zi. In caz contrar vei fi nevoit sa le arunci, ceea ce inseamna o risipa de bani.

Acelasi lucru este valabil si in cazul fertelor e genul, doua produse la pret de unul. Daca stii ca este imposibil sa le consumi pana la data expirarii, este mai intelept sa nu le cumperi. 

4. Prepara totul singur

Tentatia de a cumpara sosuri deja preparate, gemuri, dulceturi si alte conserve sau preparate este foarte mare. Insa, indicat este sa le prepari acasa. Gasesti o multime de retete de gatit acasa cand vine vorba despre ketch-up, sosuri pentru paste, pesto, gemuri si alte preaparate.

Cele din comert contin o multime de E-uri, conservanti, gelifianti si alte ingrediente care nu ar trebui sa se regaseasca in acestea. Cea mai simpla si sigura modalitate de a manca sanatos si a economisi bani este sa prepari totul acasa.

5. Bucura-te de retete diversificate si mese simple

Cauta pe internet retete noi de mancare. Poti incerca in fiecare weekend, de exemplu, o reteta noua, pe care sa o introduci apoi in meniul tau daca iti place. Cand vine vorba de mancare gatita acasa, este important sa stii ca poti experimenta adaugand condimente si ingrediente dupa gust, astfel incat sa obtii cea mai buna varianta a acelei retete, dupa gusturile tale.

FOTO: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului