Sfaturi culinare

#congelare legume #congelare fructe #fructe #sfaturi culinare #legume

Cum sa congelezi CORECT fructele si legumele pentru iarna

Sezonul cald nu tine o vesnicie, iar fructele si legumele pe care adoram sa le consumam in aceasta perioada, nu vor fi disponibile peste iarna. Pentru a te bucura insa de gustul acestora chiar si in cele mai geroase zile, solutia este sa le congelezi.

Congelarea fructelor

Profita de aceasta perioada pentru a congela fructele favorite, pe care iarna nu le mai gasesti nici in supermarket. Alege fructele care nu sunt stricate si spala-le in mod normal, sub jetul de apa. Dupa spalare lasa-le la uscat sau sterge-le usor cu ajutorul unor servetele.

Fructele de padure precum afine, mure, zmeura, coacaze, pot fi congelate ca atare. Acestea pot fi puse in pungi sau casolete. Indicat este sa le pui pe portii astfel incat atunci cand ai nevoie de ele sa scoti doar cat consumi.

In cazul fructelor mari precum caise, piersici, pepene galben, etc fructele de curata in prealabil de samburi si coaja (daca este necesar), apoi se taie cubulete, de dimensiunea dorita. Adauga cubuletele in pungi sau casolete si nu uita sa pui etichete cu ce contin pungile si data la care au fost congelate.

In timpul iernii fructele congelate sunt ideale pentru a prepara smoothie-uri delicioase, pentru a le consuma ca atare sau pentru a le introduce in diverse retete de prajituri.

Congelarea legumelor

In cazul legumelor, lucrurile sunt mai complicate. In general acestea sunt congelate pentru a fi folosite in diverse retete. Iata care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi in cazul congelarii legumelor:

1. Spala bine legumele pe care vrei sa le congelezi si sterge-le apoi de surplusul de apa.

2. Curata legumele de coaja (daca este necesar) si taie-le cubulete, julienne sau da-le prin razatoare (alege tipul potrivit de taiere, in functie de modul in care doresti sa le prepari in timpul iernii).

3. Pune la fiert o oala mare cu apa. Cand da in clocot adauga legumele in aceasta pentru a le opari. Adauga un singur tip de legume intr-o oala, pentru a-si pastra gustul.

4. Scoate legumele intr-o sita si lasa-le sa se scurga de surplusul de apa.

5. Cand s-au racit la temperatura camerei, adauga-le in pungi sau casolete. Portioneaza-le astfel incat atunci cand ai nevoie de ele sa poti scoate doar atat cat consumi sau cat ai nevoie pentru prepararea anumitor mancaruri.

Atentie! In cazul verdeturilor (marar, patrunjel sau alte plante aromatice) tine cont ca nu trebuie sa le oparesti. Spala-le, toaca-le dupa preferinta si congeleaza-le proaspete.

Sursa foto: bodyandsoul.com.au

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare