Sfaturi culinare

#salam #ingrediente #sfaturi culinare

Cum sa alegi un salam bun

Salamul este un produs alimentar fabricat dintr-un amestec de ingrediente tocate, motiv pentru care este dificil sa-ti dai seama daca produsul final este unul bun. Inainte de a-l cumpara trebuie sa cauti cateva detalii care, daca sunt respectate, te vor ajuta sa cumperi un salam bun. Iata cateva sfaturi despre ce sa cauti inainte de a cumpara un salam.
 

1 Cauta produsele traditionale cu certificat
 

Multi specialisti considera ca produsele produse de tarani sau in fermele de la sate sunt cele mai bune pentru ca sunt folosite mai putine substante care sa dauneze sanatatii. Taranii isi conserva produsele prin metode traditionale, cum ar fi afumarea sau pastrarea la sare ori slatina, fapt care se traduce mai ales prin lipsa aditivilor alimentari.
 

2 Verifica eticheta in cautarea substantelor care dauneaza sanatatii
 

Inainte de a cumpara salamul, consulta eticheta. “Vaneaza” aditivii alimentari, substante de care trebuie sa te feresti, pentru ca actioneaza in mod negativ asupra sanatatii. Acesti componenti chimici sunt folositi pentru a prelungi termenul de valabilitate al salamului, insa unii aditivi sunt folositi pentru a creste in volum produsul ori pentru a-i da o culoare atragatoare. Gasesti aici lista aditivilor alimentari periculosi pentru sanatate.

Cel mai indicat ar fi sa cauti produsele care au o lista cat mai redusa de aditivi si substante care nu au legatura cu produsele naturale: nitritii, nitratii, colorantii sau aromatizantii. Nu uita insa ca exista si E-uri “bune”: vitamina E naturala E 306, antioxidant puternic (prezent in ficat, oua, peste, soia), vitamina C naturala - acidul scorbic - E 300 antioxidant puternic, lecitina E 322 - antioxidant natural, pectina E 440 - gelifiant natural si caragenon natural E 407, emulsifiant extras dintr-o alga marina.
 

3 Cauta salamurile care sa nu aiba o culoare rosie foarte pronuntata si aprinsa
 

Specialistii in alimentatie spun ca cel mai indicat salam este cel care o culoare mai inchisa, un rosu mai inchis. Atentie, insa, sa nu cumperi un salam stricat, care s-a innegrit sau a capatat o culoare inchisa din cauza conditiilor de depozitare.

Fereste-te de salamurile care au o culoare rosietica aprinsa, care te atrag din galantar , aceste produse au aceasta culoare din cauza adaugarii unor aditivi alimentari .
 

4 Cere salamuri cu un continut ridicat de carne
 

Atunci cand alegi salamul, cauta-l pe cel care sa aiba un procent cat mai mare de carne, acest lucru va fi dovada faptului ca aditivii alimentari sunt intr-o cantitate mai mica. Nu cumpara produse cu un continut de carne mai mic sau in valoare de 50 de procente.
 

5 Cauta producatorii cu certificare bio
 

Alege salamurile produse de catre producatori care au certificate bio, aceste documente vor fi o garantie ca produsul cumparat are o cantitate mai mica de aditivi alimentari sau de substante care sa ii dauneze organismului.
 

6 Pregateste-ti salamul acasa
 

Cea mai buna idee pentru a le oferi membrilor familiei un salam bun si sanatos este sa il prepari chiar tu, acasa la tine. Tu vei sti cel mai bine ce ai adaugat in el si cum l-ai preparat. Daca vrei sa afli cum poti prepara un salam bun in propria bucatarie citeste articolul cu sfaturile noastre.

 

Sursa foto : www.lazarsohne.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului