Sfaturi culinare

#fructe #alegi #cumparaturi #supermarket #bune

Cum sa alegi cele mai bune fructe

Pentru bunastarea ta si a familiei tale, atunci cand mergi la cumparaturi de fructe, asigura-te ca le alegi pe cele mai bune. Nu te lasa pacalit de culori si un aspect comercial, pentru ca in ciuda luciului pe care il au, ele pot fi putrede inauntru. Iata cateva sfaturi pentru a reusi sa faci cele mai bune alegeri.

Foloseste-ti simturile

In primul rand miroase si atinge ferm toate produsele pe care vrei sa le cumperi. Acestea au un miros specific si in functie de cat de tari sau moi sunt, poti stabili daca sunt coapte sau nu.

Capsunele

Capsunele trebuie sa fie rosii (fara pete verzi, galbene sau albe) si oarecum tari. Fructele care sunt moi sunt deja trecute si nu mai sunt bune de consum. De asemenea, este recomandat sa cumperi capsune doar in sezon si sa le eviti pe cele cu dimensiuni impresionante. Capsunele de marimi modeste sunt mai gustoase. Este recomandat sa se cumpere doar fructele care au codita. Atentie, acestea se spala cu mare atentie deoarece absorb apa foarte bine. Ele nu se lasa intr-un vas cu apa, ci se spala foarte rapid si se aseaza pe un servetel care sa absoarba apa.

Piersicile

Piersicile bune si coapte pot fi cunoscute imediat dupa mirosul lor specific, foarte delicios. Acestea trebuie sa aiba o oarecare fermitate, insa nu trebuie sa fie tari ca piatra. De asemenea, culoarea acestora trebuie sa fie galben-rosiatica.

Caisele

Nu cumpara niciodata caise verzi. Acestea trebuie sa aiba culoarea lor specifica si acel puf catifelat.

Portocalele

Atunci cand vrei sa cumperi portocale, trebuie sa le cantaresti in mana, comparativ. Spre exemplu: ia doua portocale, una intr-o mana, una intr-o mana, si prin comparatie, cea mai grea este mai buna, mai carnoasa si mai proaspata. In acelasi timp, incearca sa zgarii coaja portocalei cu unghia. Daca aceasta va emana un miros puternic, proaspat, inseamna ca fructul este bun de consum.

Lamaile

Daca vrei cele mai bune lamai, alege-le pe cele care inca au mici urme verzi pe ele si evita sa le cumperi pe cele moi, care sunt deja trecute.

Afinele

Cele mai bune afine sunt cele cu o culoare foarte inchisa, cele care sunt foarte carnoase si lipsite de zgarieturi sau alte stricaciuni. Evita-le pe cele care au semne de mucegai si pe cele care au fost culese prea devreme (le recunosti dupa culoarea cruda). Fructele sespala in felul urmator: se pun intr-o sita mare si se toarna apa rece din belsug peste ele, dar asta numai cu cateva minute de a fi consumate.

Zmeura

Atunci cand cumperi smeura, asigura-te ca aceasta nu sunt zdrelite, ca sunt ferme si ca au nuanta puternica de rosu aprins. De asemenea, este bine de stiut ca zmeura trebuie consumata imediat dupa cumparare si catrebuie evitata pastarea lor in frigider. Zmeura se spala la fel ca si afinele, cu ajutorul unei site si a apei reci.

Ciresele

Acestea trebuie sa aiba codita verde si sa fie lipsite de scorojeli sau pete maron . Culoarea lor poate fi de la rosu aprins pana la rosu foarte inchis. Evita-le pe cele verzi, necoapte. Ciresele trebuie tinute in frigider si mancate la cateva zile de la cumparare.

Pepenele galben

Pepenele galben, cand ajunge la maturitate, are acel miros puternic si foarte aromat. Cumpara fructele dupa acest principiu. De asemenea, un pepene care cantareste mai mult, este mai copt, mai suculent si mai bun. Fructul trebuie sa aiba o culoare aurie, galbena sau portocalie, in functie de so, iar mirosul trebuie sa fie unul floral, puternic aromat.

Evita sa cumperi fructe care:

  • Sunt la preturi promotionale
  • Sunt ambalate separat, etans
  • Sunt ambalate la tavite si invelite in folie de plastic
  • Sunt ambalate in saculete de plasa.

Sfat! In plin sezon, incearca sa cumperi fructele din piata, direct de la cei care le produc.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare