Sfaturi culinare

#copil #scoala #pachetel #mancare #aliment #elev #culinar

Cum sa alcatuiesti pachetelul pentru scoala al copilului tau

Copilul tau merge la scoala si nu stii ce sa-i pui in ghiozdan astfel incat sa-i asiguri o masa sanatoasa si sa-l feresti de tentatiile alimentelor de tip fast-food pe care le intalneste la fiecare pas. Iata cateva idei care te vor ajuta sa ii oferi micutului tau un pachetel gustos si sanatos.

Atunci cand merge la scoala, copilul nu poate lua cu el recipiente mari, astfel ca nu ii poti pune la pachet mancare gatita , ci mai ales sandwich-uri, care sa ii tina de foame pana ajunge acasa. In plus, ii poti adauga si diverse fructe pe care sa le rontaie daca se plictiseste in pauze.
 

1 Sandwich-urile, preferatele copiilor
 

In pregatirea pachetelului copilului, ar trebui sa tii cont de doua aspecte principale: alimentele folosite sa fie printre cele sanatoase, evitand astfel mancarurile de tip fast-food si ingredientele sa fie printre preferatele micutului tau.

Foloseste branza (sub forma de crema sau feliute subtiri), legume (rosii, castraveti), oua (fierte sau omleta), carne (frecata pentru a obtine o crema hranitoare, pregatita sub forma de snitel, gratar sau taiata feliute subtiri) pe care le poti combina si alterna, astfel incat copilul sa nu se sature de ele.

Poti face sandwich-uri gustoase din: felii de paine unse cu crema de branza, peste care poti pune cateva felii de rosie, paine cu snitel sau gratar de pui, dar si omleta, intre doua felii de paine. Incearca si sandwich-ul cu oua si rosii si un sandwich pregatit cu o felie de chec de verdeata cu ciuperci.

De asemenea ii poti pregati panini cu oua si prosciutto, dar si alte combinatii de oua, carne si legume, precum cremele de legume fierte sau amestecurile de crema de branza cu ardei taiati marunt.
 

2 Nu ocoli fructele proaspete si uscate
 

Pune in rucsacul micutului si mere, banane, pere, kiwi si orice alt fruct ii place micutului tau. Langa acestea poti adauga si un iaurt, pe care sa-l bea dupa masa, sau insotind sandwich-ul.

In pachetel strecoara si cateva alune, miezuri de nuci, migdale, stafide sau curmale, pe care copilul sa le rontaie atunci cand simte nevoia sa rontaie ceva. 
 

3 Foloseste paine neagra si evita margarina
 

Atunci cand pregatesti sandwich-uri ocoleste painea alba si foloseste in loc paine integrala sau paine cu seminte, care nu numai ca este mai hranitoare, ci si mult mai sanatoasa. 

Daca vrei sa pregatesti sandwich-uri cu margarina, ar fi mai bine sa o inlocuiesti cu unt, care este mai sanatos si mai hranitor decat margarina.
 

4 Foloseste alimente fara conservanti si evita maioneza
 

Ocoleste mezelurile si alte mancaruri care au aditivi alimentari si produsele cu conservanti. Singura permisa pentru pachetelul copilului este sunca de Praga, si aceea intr-o cantitate mica.

Incearca pe cat posibil sa nu incluzi maioneza in dressing-ul sandvisului, pentru ca aceasta este indicata in stare proaspata si odata cu trecerea timpului devine mai degraba nociva pentru copil.
 

5 Evita sucurile acidulate, apa minerala si prajiturile cu crema
 

In pachetel nu ar strica sa existe si o sticluta de suc, preparat din fructe proaspete. Ar fi indicat insa ca acesta sa nu fie facut cu apa minerala pentru ca acidul nu ii va face bine copilului. Daca optezi sa ii pui doar o sticla cu apa, atunci cel mai bien ar fi ca aceasta sa fie plata, pentru a nu-i provoca reactii gastrice in timpul orelor.

De asemenea, fereste-te de prajiturile cu crema si chipsurile, alegand in loc biscuiti integrali sau batoane de cereale.
 

6 Nu adauga multa sare in mancarea copilului
 

Incerca sa eviti sa ii sarezi prea mult pachetelul si combina alimentele astfel incat sa nu trebuiasca prea multa sare. In plus, adauga in pachetel si alimente bogate in potasiu, precum bananele si caisele pentru a echilibra nivelul de sare din organism.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete