Sfaturi culinare

#sfantul ioan #boboteaza #sarbatori #iarna #meniu #culinar #sfaturi culinare

Cum sa alcatuiesti meniul de Sfantul Ioan si Boboteaza

Boboteaza si Sfantul Ioan sunt cele doua sarbatori care incheie seria sarbatorilor de iarna, care incep un ultima luna a anului si continua in prima luna a noului an. Zilele de 6 si 7 ianuarie sunt pentru crestini doua zile de sarbatoare importante, mai ales ca cei care poarta numele de Ioan sau derivatele acestui nume isi serbeaza acum ziua. Cu aceasta ocazie poti pregati un meniu pentru invitatii din aceste zile, pe care il poti lega atat de sarbatori, cat si de semnificatiile lor din tara si din strainatate.

Ce inseamna cele doua sarbatori si ce traditii au loc de Boboteaza si Sfantul Ioan
 

Boboteaza sau Iordanul este sarbatorita pe 6 ianuarie si inseamna Botezul Mantuitorului de catre Sfantul Ioan Botezatorul . In aceasta zi se sfintesc apele iar sarbatoarea in sine este una dintre cele mai importante 12 sarbatori crestine. Legat de ziua de Boboteaza exista mai multe traditii: in noaptea de Boboteaza, tinerele fete isi viseaza ursitul, iar in anumite zone ale tarii femeile se aduna in grupuri mari acasa la cineva, cu mancare si bautura, acolo unde dupa ce servesc masa, canta si joaca toata noaptea.

Ziua de Sfantul Ioan este cea imediat urmatoare, pe 7 ianuarie, de aceea se spune ca aproape ca formeaza una si aceeasi sarbatoare. De Sfantul Ioan in anumite zone ale tarii cei care poarta acest nume trebuie sa isi puna un brad la poarta si sa dea o petrecere cu lautari, la care sa ii cinsteasca pe toti cei care le trec pragul.

Propuneri pentru meniul de Sfantul Ioan si Boboteaza
 

Daca in celelalte sarbatori care il au drept patron pe Sfantul Ioan, exista diverse restrictii, precum ar fi interzicerea mancatului de carne sau de fructe rosii, ziua de Sfantul Ioan din ianuarie nu are astfel de opriri. Exista chiar si diferite deluri de mancare, in special in strainatate, care poarta numele acestui sfant, cum ar fi prajitura Sfantului Ioan, din Spania, dar si obiceiuri care spun ca in aceasta zi se mananca porc si placinta cu mere si se bea vin rosu.
 

Prajitura Sfantului Ioan
 

Pentru prajitura Sfantului Ioan ai nevoie de: patru cani de faina, o jumatate de cana de lapte, doua pliculete de drojdie, doua treimi de cana cu apa, doua oua, jumatate de cana de zahar, un varf de sare, coaja de la o lamaie, o jumatate de lingura de scortisoara, patru linguri de unt fara sare, un sfert de lingura de ulei, un albus de ou, mai multe feluri de fructe: portocale, cirese, nuci etc..

Pune intr-o tava hartie de copt si o dai deoparte. Dizolva drojdia in lapte intr-un vas de sticla, apoi topeste untul. Pune faina intr-un bol in care poti amesteca cu mixerul, fa o gaura in mijloc si adauga ouale, zaharul, amestecul de lapte si drojdie, coaja de lamaie, sarea si scortisoara. Amesteca usor, adauga apoi uleiul si untul topit. Formeaza o bila, pe care va trebui sa o acoperi cu un prosop si sa o lasi intr-un loc cald pana va creste.

Incalzeste cuptorul pana la 170 de grade. Pune in tava cu hartia de copt aluatul care a crescut. Invarteste aluatul cu un melesteu pana va avea o forma ovala, inalta de 1 centimetru. Bate usor albusul si unge coca pe deasupra. Decoreaz-o cu fructe confiate si cerne pe deasupra ei zahar. Da-o la cuptor pentru 20 de minute sau pana cand devine maronie. Serveste-o calda.

Picior de porc umplut
 

Un alt fel care poate fi inclus in meniul de Sfantul Ioan este piciorul de porc umplut, care este servit mai ales de catre vecinii nostri bulgari.

Pentru a prepara acest fel de mancare ai nevoie de un picior de porc de aproximativ 2 kg, 4 linguri de unt, 1 cescuta de cafea de ulei vegetal, 1 ceapa, 2 morcovi, 2 oua, 1 lingura de ardei gras rosu, 1 lingurita de ardei picant, o jumatate de lingura de ardei gras galben, 2 castraveti curatati.
 
Ia piciorul de porc si fa in mijlocul lui o taietura adanca, cu ajutorul unui cutit ascutit si a unui ciocan. In gaura din mijlocul lui pune amestecul obtinut astfel: pune la prajit ceapa si morcovii taiati cubulete in untul topit, adauga castravetii taiati cubulete si ouale, apoi ardeii si ardeiul iute. Deasupra gaurii pune o felie de sunca, care sa se lipeasca de carne.

Pune piciorul umplut intr-o tava unsa cu restul de unt si da-l la cuptor pentru 20 de minute, dupa care da focul mai mic la cuptor. La fiecare 10 minute toarna deasupra piciorului de porc amestecul de apa calda cu ulei vegetal. Intoarce-l pe cealalta parte atunci cand a devenit maroniu, iar dupa ce s-a copt scoate-l din cuptor si pune deasupra lui un amestec obtinut din ulei vegetal si ardei rosu.

Ce poti include in meniul de Boboteaza
 

Nu uita ca de Boboteaza traditia cere ca in aceasta zi sa se manance piftie, grau fiert si sa se bea vin rosu.

Piftia
 

Ca sa faci o piftie delicioasa ai nevoie de o jumatate de cap de porc, un picior de porc, o jumatate de pulpa de porc, cateva bucati de sorici, cativa catei de usturoi, o ceapa si un morcov, sare si piper.

Spala carnea pune-o la fiert la foc mic, dupa care, dupa aproximativ o ora, adaugi si legumele curatate si spalate. Le lasi sa fiarba timp de cateva ore, pana cand carnea se desprinde de pe os. Scoate carnea din zeama iar zeama da-o la rece pentru o jumatate de ora, ca sa prinda deasupra o pojghita de grasime. Curata-i grasimea si apoi pune-o din nou pe foc, la foc mic, de aceasta data adaugandu-i usturoiul pisat, sarea si piperul. Dupa ce ai mai lasat-o sa fiarba, o poti lua de pe foc.

In castronele sau vase adanci aseaza intai carnea si apoi toarna deasupra zeama. Da vasele la rece si lasa-le timp de cateva ore, ca sa se prinda.

Graul fiert
 

Graul fiert este considerat a fi o foarte buna metoda de detoxifiere a organismului, mai ales dupa o perioada de suprasolicitare a organismului din punct de vedere alimentar. Insa in aceasta zi de sarbatoare, poti manca graul fiert pe post de delicatesa, insotit de fructe.

Graul il poti cumpara din magazin si alege, astfel incat sa pui la fiert doar boabele cele mai bune. Va trebui sa il speli bine, in mai multe ape si mai apoi sa il pui la fiert. Poti fierbe o cana de grau in trei cani de apa, punand in el, in timpul fiertului si mirodenii precum esenta de vanilie sau de rom, zahar vanilat etc.. Daca vrei sa fie dulce ii poti pune si zahar.

Dupa ce a fiert, il dai deoparte si il lasi sa se raceasca, dupa care il asezi pe un platou, sau intr-un bol, adaugandu-i fructe proaspete sau confiate, care ii vor da un plus de savoare.

De asemenea, la meniul de Sfantul Ioan si Boboteaza poti adauga urmatoarele feluri de mancare:

-    Salata de boeuf

-    Friptura de porc

-    Sarmale in foi de varza

-    Medalion de porc

-    Somon cu legume la gratar

-    Oua umplute

-    Aperitive pe baza de aluat usor de preparat

-    Sunca speciala de Craciun, glazurata cu artar

-    Placinta cu dovleac

-    Placinta cu nuca de cocos

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului