Sfaturi culinare

# presa de ulei # folosire presa de ulei #ulei

Cum functioneaza o presa de ulei si de ce ar trebui sa folosesti una acasa?

Daca te-ai intrebat vreodata care sunt aparatele care iti pot face viata mai usoara, afla ca presa de ulei este doar unul dintre ele. Pentru ca nu ocupa mult spatiu, presa poate fi depozitata usor si folosita de fiecare data cand ai nevoie de ulei procesat la rece, pentru uz alimentar si cosmetic. Afla cum functioneaza si de ce sa tii cont cand alegi cele mai bune prese de ulei, din articolul care urmeaza.

Puterea minima necesara

Atunci cand achizitionezi o presa de ulei, trebuie sa tii cont de puterea motorului sau. Aceasta trebuie sa fie de cel putin 150W, ideal 180W, pentru a prepara cat mai rapid uleiul de care ai nevoie. In plus, tehnologia folosita reprezinta un alt factor pe care trebuie sa il ai in vedere. Un aparat bun, care functioneaza corespunzator, ar trebui sa-ti ofere ulei prin presare la rece sub temperaturi de 40 de grade Celsius. In acest fel, lichidul obtinut va fi de calitate si se va pregati rapid.

Numarul de programe

Atunci cand achizitionezi o presa de ulei, ar fi ideal ca aceasta sa dispuna de un numar cat mai mare de programe. Exista prese de ulei de calitate, cu minimum 7 programe, ce pot fi folosite pentru mai multe tipuri de seminte, nu doar pentru cele de floarea soarelui, ci si pentru rapita, in sau susan.

Mecanismul de functionare

Mecanismul de functionare al unei prese de ulei nu este complicat, ci foarte interesant. Presa este prevazuta cu un ax melcat, realizat dintr-un metal rezistent. Astfel, uleiul se obtine printr-o presare foarte puternica a frunzelor sau a nucilor introduse in aparat. Se aseamana destul de mult cu o masina obisnuita de tocat carne, diferenta fiind ca mecanismul presei de ulei este mai compact si are o putere mai mare. Pentru ca foloseste tehnologia de presare la rece, uleiul obtinut este pur, nerafinat si isi conserva gustul, mirosul, precum si vitaminele si mineralele din compozitie.

Avantaje

Cu numeroase programe prestabilite, presa de ulei poate stoarce frunze, nuci sau seminte. Aceste programe pot fi folosite daca vrei sa obtii ulei de susan, de in, de rapita, de floarea soarelui sau un mix din toate cele mentionate. Pe langa programele prestabilite, se pot stoarce si nuci, chia, alune de padure, cocos deshidratat sau macadamia. Daca vrei sa presezi nuci mai mari, marunteste-le inainte de introducerea in aparat, pana la marimea unei arahide. Trebuie sa stii ca intr-o presa de ulei nu poti baga samburi, fiindca aparatul se va bloca. Din fericire, presa de ulei se curata cu usurinta! Dupa ce uleiul este scos si presa se raceste,  sterge vasul de colectare cu o carpa moale. Apoi, desurubeaza axul melcat, pe care il speli si il lasi la uscat. Nu pune apa in presa si foloseste o perie speciala pentru a indeparta resturile ramase in aparat.

Pastrarea si utilizarea uleiului obtinut

Ca sa-si mentina toate proprietatile, uleiul obtinut din presa poate fi pastrat in sticle si depozitate in frigider. Pentru ca sunt uleiuri naturale, deci fara conservanti sau alti aditivi alimentari, ele trebuie folosite in cel mult 2-3 saptamani, pentru uz alimentar sau cosmetic. Uleiurile de cocos sau de migdale previn si indeparteaza cearcanele, in timp ce uleiul de canepa face minuni in cazul epidermei deshidratate.

Uleiul obtinut prin presare la rece este extra-virgin si are o temperatura de sub 40 de grade Celsius. Astfel, isi va pastra gustul, culoarea si cele mai importante proprietati, cu numeroase beneficii pentru sanatate. Alege o presa de ulei de calitate, proiectata sa reziste si sa performeze!

Sursa foto: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete