Sfaturi culinare

#pericole carne de porc #porci Craciun #cum alegi carnea de porc #carnea de porc

Stii cum sa alegi carnea de porc proaspata? Recomandari de la nutritionisti

Carnea de porc la mare cautare luna aceasta! Statisticile arata ca, de Craciun, romanii mananca un milion de porci. Atentie insa! Pe cat de gustoase sunt preparatele din porc, pe atat pot fi de periculoase pentru sanatate!

Carnea infestata porc ne poate transmite tenia, trichinella, hepatita E. Tot in carnea de porc infestata se pot gasi si bacterii pe care cu totii ne dorim sa nu le “cunoastem” vreodata in viata, cum sunt salmonella sau stafilococul auriu. De aceea este extrem de important cum alegi carnea de porc, dar si cum o prepari.

Primul lucru la care trebuie sa fii atent atunci cand cumperi de porc este stampila de control sanitar-veterinar. Carnea proaspata nu trebuie sa se lipeasca de degete, ci trebuie sa fie tare, trandafirie, cu fibrele dense, impanata cu grasime. Grasimea trebuie sa fie alba sau roz-alb, moale, iar la frecare sa lase o senzatie de unsuros.

La porcii tineri, carnea este roz-albicioasa si are consistenta moale, iar la porcii batrani culoarea devine rosu-inchis si are consistenta tare

“Esential este sa se cumpere carne care provine sigur de la animale sacrificate in abatoare, carne care a fost deci verificata inainte de a fi pusa pe piata. Desigur, carnea trebuie sa nu miroase urat, sa fie rosie sau roz, in functie de zona, sa nu fie acoperita de o pelicula lipcioasa si sa fie tonica, daca o apasam, sa revina rapid la normal”, a declarat, pentru romaniatv.net, Corina Zugravu, medic nutritionist.

De asemenea, carnea de porc nu trebuie pastrata in pungi de plastic sau hartie, ci in tavite de poliester acoperite cu celofan, la o temperatura de 0-7 grade Celsius, pentru a-i mentine calitatile nutritive mai mult timp.

Medicul nutritionist atrage atentia asupra modului de preparare a carnii. “Singurul lucru pe care il poate face consumatorul este sa trateze termic foarte bine produsul inainte de consum (pana cand isi pierde culoarea roz). Sa se evite mezelurile crude de origine incerta si preparatele in sange”.

In ceea ce priveste preparatele din carne de porc, la acestea “este foarte dificil sa ne dam seama daca sunt sau nu proaspete, pentru ca au condimente care mascheaza mirosul de inceput de alterare”.

“Sfatuim cumparatorii sa cumpere numai produse ambalate, in termen de valabilitate si comercializate de vanzatori care respecta strict conditiile de igiena”, spune medicul nutritionist.

Preparatele din carne cu membrana crapata, cu goluri in compozitie sau cu acumulari de grasime sau apa sub membrana nu trebuie cumparate cu niciun chip! Carnatii, toba sau leberwurstul nu trebuie sa aiba membrana lipicioasa sau usor mazguita. Mai mult, toba nu trebuie introdusa in congelator, deoarece se va degrada.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului