Sfaturi culinare

#sfaturi culinare #asmatui # Sumac #codimente rare #condimente folosite la gatit #granulele paradisului #asafoetida

Condimente neobisnuite si rare folosite la gatit

Daca te-ai plictisit de gustul clasicelor condimente precum busuioc, oregano, cimbru sau chili, este timpul sa-ti reorientezi atentia spre savoarea unica si intensa a unor mirodenii atipice. Descopera cateva condimente si ierburi aromatice neobisnuite cu care poti da un gust nou si savuros preparatelor tale!

1. Sumac

Sumacul, cunoscut si sub numele de otetar mirositor, este o mirodenie specifice zonelor africane si ale Americii de Nord. Folosit cu precadere in bucataria orientala, datorita gustului acru, astringent si usor fructat, sumacul innobileaza cu succes preparate din carne sau legume. Are o aroma asemanatoare cu a lamaii, ceea ce il face potrivit pentru limonade si alte bauturi sau cocktailuri in care se foloseste acest fruct.

2. Grauntele paradisului

Grauntele paradisului sunt condimente de origine Africana, asemanatoare la gust si aspect cu piperul. Semintele sunt de culoare rosu-maroniu si au un gust usor picant si savuros precum al piperului combinat cu cardamonul. Chiar daca este popular in Africa, se foloseste intens si in bucataria europeana, in special in curry, deserturi picante, in bere, gin sau alte tipuri de cocktailuri alcoolice.

3. Asmatui

Asmatuiul este una din rudele "nobile" ale patrunjelului. Are un gust asemanator cu al acestui tip de verdeata, dar imprumuta putin si din aroma seducatoare a anasonului. Este folosit din plin in bucataria frantuzeasca si se potriveste de minune cu preparatele din oua, pasare, peste sau legume de primavara.

4. Asafoetida

Cunoscut si sub denumirea de Ferula Asa Foetida, acest condiment bizar este inrudit cu familia patrunjelului, dar miroase ca usturoiul si are un gust asemanator cepei. Este o mirodenie de origine asiatica, care datorita aromei spectaculoase a spart rapid barierele continentului si a fost exportata in toata lumea. Cu toate acestea, bucataria orientala si asiatica este cea care "profita" cel mai mult de gustul savuros al acestui condiment neobisnuit. Este considerata o mirodenie care se potriveste mai degraba cu vegetalele, decat cu carnea.

Sursa foto: blog.fabfurnish.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare