Sfaturi culinare

#lapte #cheddar #branza

Ce trebuie sa stii despre branza Cheddar

cheddar reprezinta cea mai cunoscuta branza din Marea Britanie, insa ea a depasit demult granitele tarii si a devenit un produs consumat pe scara larga. Astazi, branza Cheddar este produsa in mai multe parti ale lumii, insa numai cea englezeasca este considerata originala.

Branza Cheddar este un produs englezesc, provenit din satul Cheddar, din Somerset, Anglia. Istoria ei este veche de cateva sute de ani, fiind produsa pentru prima data in secolul al XVI-lea.
 

Cum sa alegi branza Cheddar
 

Branza Cheddar este facuta din lapte de vaca si are un aspect ferm si neted. Branza are o culoarea alba sau galbuie, iar continutul acesteia poate sa fie faramicios. Unele tipuri de branza Cheddar au coloranti adaugati, astfel incat aceasta capata o nuanta portocalie.

In general, branza Cheddar este de doua tipuri:
 

  • tipul moale si usor, caz in care branza se topeste repede si poate fi intinsa cu usurinta pe paine. Este vorba despre tipul mai tanar, cu un aspect neted.
     
  • tipul mai ferm, potrivit pentru retetele care implica o branza rasa sau faramitata si incorporata intr-o compozitie (sosuri etc). Tipul maturat este de fapt cel mai faramicios. Cu cat este mai matura branza, cu atat aroma sa se simte mai puternic.
     

Cum folosesti branza Cheddar in bucatarie
 

Poti servi branza Cheddar cu paine integrala, paine de secara, alaturi de fructe precum merele sau perele sau alaturi de legume precum ciupercile si rosiile. De asemenea, o poti folosi in sandwich-uri, tocanite, mancaruri facute la cuptor, macaroane, supe, salate si chiar in preparate traditionale internationale precum tacos.

Cand folosesti branza Cheddar in prepararea mancarii, este recomandat sa o gatesti la foc mic, deoarece branza tinde sa se separe de grasimea ei naturala la temperaturi ridicate .

Daca ai nevoie de branza Cheddar rasa, pune-o la frigider inainte, pentru a fi suficient de tare. Daca vrei sa o servesti proaspata, negatita, in acest caz se recomanda ca branza Cheddar sa fie servita la temperatura camerei. In timpul in care sta pana ajunge la aceasta temperatura, branza isi intensifica aroma sa naturala si este mai gustoasa.

In ceea ce priveste bauturile, serveste-o impreuna cu un vin rosu, cu bere sau cidru. In cazul unei branze Cheddar moi (tinere), serveste-o alaturi de un vin Merlot. In cazul branzei mai tari, serveste-o cu un pahar de Pinot Noir sau Cabernet.

Daca vrei sa o depozitezi, o poti pune la frigider. Odata ce ai desfacut-o din ambalajul ei, pune-o intr-o punga de plastic fara aer si leag-o bine. In frigider, branza Cheddar trebuie asezata in locul cel mai putin rece, unde se pastreaza proaspata pana la 4 saptamani. In cazul in care ai o branza Cheddar matura (tipul tare), daca apar urme de mucegai, acestea pot fi inlaturate simplu cu un cutit, iar restul se consuma pana la data de expirare precizata pe ambalaj.

De asemenea, ea poate fi si congelata, insa acest proces de inghetare ii schimba textura, fara sa-i schimbe si gustul. O branza Cheddar dezghetata este recomandat sa fie folosita pentru gatit.

Iata cateva retete cu branza Cheddar:
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Tort Trio Chocolate

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului