Sfaturi culinare

#musaca #vinete #carne #cartofi #legume

Ce trebuie sa stii cand faci prima data musaca

Ti-e pofta de musaca insa nu stii cum se poate prepara? Ai vrea sa afli mai multe detalii despre acest fel de mancare pentru a o prepara cat mai gustoasa? Citeste randurile urmatoare si vei afla ce trebuie sa stii cand pregatesti prima data o musaca.

Ce este musacaua si ce variante are
 

Musacaua este o mancare originara din zona Balcanilor si a Orientului Mijlociu. In limbile arabice poarta numele de musaqqa’a, care inseamna “racorit” in timp ce in zona balcanica a Europei se numeste musaka sau musakka.

Acest termen denumeste o mancare pe baza de vinete prajite, rosii si carne tocata. Exista insa si variante ale acestei mancari: cea greceasca, are straturi suprapuse de vinete si carne, ceapa prajita, peste care se pun rosii, un sos alb si merge la cuptor; varianta turceasca nu are straturi, ingredientele (vinete prajite, ardei grasi, rosii, ceapa si carne) fiind amestecate, iar produsul final este mancat impreuna cu pilaf .

Exista insa si variante de musaca cu dovlecei, morcovi si cartofi, acestia din urma fiind preferati mai ales pe timpul iernii, atunci cand vinetele sunt mai greu de gasit.  
 

1 Ce contine reteta originala de musaca
 

Sursa foto: Timeinthekitchen.comIn varianta sa originala cea mai apropiata de reteta cunoscuta in tara noastra, respectiv cea greceasca, musacaua are trei straturi si contine carne tocata de oaie, vanata, ceapa, ierburi si condimente (scortisoara, un amestec de ierburi - oregano , dafin, cimbru si piper negru) iar stratul de deasupra contine o crema de ou si sos Bechamel . Fiecare strat este gatit in parte: vinetele sunt prajite in ulei de masline, la fel si ceapa si mai apoi carnea. Fiecare strat este adaugat intr-o tava, deasupra se pun rosiile tocate si amestecul de oua si sos Bechamel, iar tava merge la cuptor.

Pentru a afla cum poti pregati o varianta a retetei originale de musaca, da click aici.
 

2 Ce contin variantele retetei originale de musaca
 

Sursa foto: Cooknshare.euIn timp reteta de musaca a suportat schimbari sau adaptari: carnea de oaie a fost inlocuita cu carne de vita si uneori de amestec de carne de vita si porc, vinetele au fost inlocuite cu cartofi, stratul de deasupra contine uneori branza sau miez de paine.

De asemenea, aceste variatiuni ale retelei pot sa nu contina sos. Insa exista si variante cu adaosuri de legume: grecii adauga pe langa vinete si dovlecei, cartofi prajiti partial sau ciuperci prajite.

Pe de alta parte, exista si o varianta vegetala a musacalei: din reteta se poate sa lipseasca carnea, care poate fi inlocuita de alte legume, precum soia sau patlagele.
 

3 Alte lucruri de retinut in ce priveste musacaua
 

Ar trebui sa stii ca daca vrei sa obtii o varianta mai dietetica a musacalei, poti inmuia vinetele si ceapa in cuptorul cu microunde, reducand astfel cantitatea de ulei pe care legumele il absorb. De asemenea, poti renunta la sosul Bechamel sau poti folosi lapte degresat atunci cand il pregatesti. Iar branza de pus deasupra poate fi inlocuita cu branza feta.

Musacaua trebuie tinuta in cuptor pana cand stratul de deasupra are o culoare aurie-maronie. Pe de alta parte, ar trebui sa ii permiti mancarii un plus de 15 minute in cuptor, mai ales daca toate ingredientele adaugate erau reci atunci cand le-ai adaugat in tava.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului