Sfaturi culinare

# ce trebuie sa faci #varza pentru sarmale prea sarata #varza pentru sarmale prea acra #varza pentru sarmale

Ce trebuie sa faci daca varza pentru sarmale este prea sarata sau prea acra

Inainte de sarbatori toate gospodinele pregatesc traditionalele sarmale. In prepararea acestora se foloseste varza murata. Dar ce faci daca varza este prea acra sau sarata si risti ca preparatul sa nu mai aiba gustul savuros cu care esti obisnuit?

 

Ce trebuie sa faci daca varza este prea acra sau prea sarata

Cel mai simplu mod de a elimina excesul de sare sau de acreala din varza pentru sarmale este sa o speli sau sa o lasi la inmuiat peste noapte.

Insa, daca se intampla sa constati ca varza pentru sarmale este prea acra sau sarata chiar inainte de a le prepara, pune spala bine frunzele acesteia in mai multe ape. Daca varza este in continuare acra sau sarata las-o sa stea intr-un vas cu apa timp de 30-60 de minute. In functie de cat de sarata este varza, in acest interval poate fi necesara schimbarea apei de mai multe ori.

Daca varza este in continuarea prea acra sau prea sarata se repeta procedeul. Este mai bine sa amani prepararea sarmalelor decat sa iasa unele mult prea sarate sau mult prea acre pe care nu le poti consuma.

Ce face Chef Sorin Bontea cand varza pentru sarmale este prea acra sau prea sarata

Chef Sorin Bontea a dezvaluit ce face in cazul in care varza pentru sarmale este prea acra, dar si cum fragezeste carnea pentru sarmale. Iata care este reteta pe care celebrul bucatar o foloseste cu succes de fiecare data.

"Pentru 2-3 kg de varza acra (in functie de cata varza preferati printre sarmalute), ai nevoie de 600 g carne tocata de porc si de vita (amestec), o jumatate de cescuta de orez, 200 g ceapa, ulei pentru prajit, costita afumata, 2-3 linguri de bulion, 2-3 frunze de dafin, cimbru, marar, sare, piper, conform ingredientelor prezenate de cgef Sorin Bontea pentru antena3.ro.

Varza se curata de frunzele exterioare si de cotoare si se aleg foile in care se va impacheta carnea. Daca varza este prea acra sau prea sarata, se spala frunzele in apa calduta sau se pun la desarat cu o ora inainte. Se curata ceapa, se spala si se toaca marunt, dupa care se pune la calit in putin ulei, la foc mic, pana cand devine sticloasa. Se adauga orezul spalat in prealabil. Se lasa la foc mic doua minute, amestecand continuu. Punem carnea intr-un caston mare, apoi adaugam ceapa si orezul calite mai devreme, piper macinat, cimbru uscat, marar tocat. Punem la acest amestec si o cescuta de apa rece, care are rolul de a fragezi carnea. Pentru culoare, unii pun in aceasta compozitie si o lingura de bulion, eu nu, dar puteti pune daca doriti. Daca varza este sarata, aveti grija cata sare puneti in amestec (cat mai putina).

Frunzele de varza mai mici se opresc si se toaca solzisori, care se presara pe fundul cratitei. Peste ele se asaza sarmalele si costita – un rand de sarmale, unul de costita. Ultimul strat va fi de varza tocata. Peste toate acestea se toarna bulionul amestecat cu un pic de apa, frunzele de dafin si cateva boabe de piper. Se lasa la fiert, la foc mic, timp de doua ore. Din cand in cand, se mai completeaza cu apa si se invarte oala, ca sa nu se lipeasca sarmalele."

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului