Sfaturi culinare

#pastrare ou rosu #semnificatie oua rosii #oua rosii de paste

Ce semnificatie au ouale rosii de Paste si de ce trebuie sa pastrezi un ou sfintit timp de un an

Ouale rosii au o importanta foarte mare pentru crestini. Acestea se pregatesc incepand din prima zi de Paste si apoi la fiecare slujba pana la Inaltare.

 

Iata mai jos cateva semnificatii si superstitii cu privire la ouale rosii

Ouale rosii reprezinta un simbol al creatiei si invierii, prin exemplul Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Culoarea rosie inseamna Sangele Domnului cel curs de pe Cruce pentru noi si pentru mantuire dar si simbolul vazut al invierii mortilor.

Se spune ca oul rosu cu care te-ai impartasit in ziua de Pasti trebuie sa il pastrezi peste an. Daca in cursul anului se va sparge si va face viermi, e semn ca vei fi cu noroc. Daca insa se pastreaza bine, e semn ca vei fi sec de noroc.

Cojile de oua se dau pe apa, ca sa le dai de stire si blajinilor ca soseste Pastele. Potrivit traditiei, blajinii sunt personaje mitologice romanesti. Se spune ca traiesc sub pamant, dincolo de Apa Sambetei, unde sustin stalpii pamantului. Sarbatoarea lor este o data pe an, la Pastele Blajinilor, care este prima sambata dupa Paste sau a doua zi dupa Inviere.

Se mai spune ca aa Paste, cine merge la biserica sa-si puna un ou rosu in san. Astfel sa fie rosu si frumos tot anul, iar fetele sa aiba petitori.

Cand se vopsesc ouale rosii

Potrivit Bisericii Ortodoxe Romane nu exista o zi speciala in care trebuie vopsite ouale. Important este sa facem acest lucru. Nu exista masa de Paste fara oua rosii, ele reprezentand cel mai cunoscut simbol al Invierii Domnului.

„Ouale rosii sunt alimente sfinte de care nu ai voie sa iti bati joc sau se le iei in deradere, oul rosu fiind cel mai sacru aliment al crestinului ortodox”, spune prof. dr. Padurean Dominut, intr-o postare pe o retea de socializare.

FOTO: feepik.com


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Bulete de branza

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare