Sfaturi culinare

# congelare sarmale #sarmale

Ce poti face cu sarmalele ramase dupa Craciun: cat timp pot fi pastrate in congelator fara sa se strice

Sarmalele sunt nelipsite de pe mesele romanilor in timpul sarbatorilor de iarna, dar ce faci cand iti raman multe portii dupa Craciun? Solutia este depozitarea corecta, astfel incat sa te poti bucura de ele si dupa cateva saptamani sau chiar luni.

Iata cat timp pot fi pastrate sarmalele la frigider sau in congelator si ce masuri trebuie sa iei pentru a evita stricarea lor.

Cat timp rezista sarmalele la frigider

Daca alegi sa pastrezi sarmalele la frigider, este important sa le consumi in maximum 5 zile. Dupa acest interval, carnea poate capata un gust acru, iar riscul de alterare creste semnificativ.

De asemenea, sarmalele trebuie racite si depozitate imediat dupa ce au fost gatite. Lasarea lor la temperatura camerei pentru mai multe ore favorizeaza dezvoltarea bacteriilor si le poate face nesigure pentru consum.

Pentru depozitare optima, utilizeaza recipiente inchise ermetic. Acest lucru previne contactul cu aerul si absorbtia mirosurilor din frigider, pastrand sarmalele proaspete mai mult timp.

Cat timp rezista sarmalele la congelator

Congelarea este cea mai buna metoda pentru a te bucura de sarmale si dupa sarbatori. Totusi, durata de valabilitate depinde de starea produsului:

Sarmalele crude pot fi pastrate la congelator intre 3 si 4 luni.

Sarmalele gatite rezista pana la 10 luni fara sa isi piarda aroma si savoarea. Totusi, este posibil ca sosul sa fie absorbit partial de orez in acest timp.

Pentru o pastrare optima:

  • Imparte sarmalele in portii mici.
  • Foloseste pungi sigilabile sau recipiente speciale pentru congelator.
  • Elimina excesul de aer din ambalaj inainte de sigilare.

Cum sa dezgheti corect sarmalele

  • Dezghetarea corecta este esentiala pentru a mentine calitatea preparatului.
  • Lasa sarmalele sa se dezghete lent, la frigider, peste noapte.
  • Evita dezghetarea la temperatura camerei, deoarece acest proces favorizeaza dezvoltarea bacteriilor.
  • Dupa dezghetare, sarmalele pot fi reincalzite pe aragaz, la cuptor sau in cuptorul cu microunde, iar gustul lor va fi la fel de delicios ca in ziua in care au fost preparate.

Cu aceste sfaturi, vei putea evita risipa si te vei bucura de savoarea sarmalelor chiar si la mult timp dupa Craciun!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare