Sfaturi culinare

#pahare #sampanie #bere #cocktail #spirtoase #vin #suc #lichior

Ce pahare trebuie sa ai atunci cand pregatesti o masa

Daca vrei sa organizezi o masa la tine acasa si te gandesti la ce bauturi vei servi, va trebui sa ai si pahare potrivite pentru ele: pahare de vin, cupe de sampanie daca e o ocazie speciala, ori chiar halbe de bere, daca e o intalnire cu prietenii. Insa acestea nu sunt singurele tipuri de recipiente pe care trebuie sa le ai in casa. Iata in continuare ce feluri de pahare ar trebui sa ai in casa.

 

Paharele de sampanie

 

Sampania se serveste cel mai des in recipiente construite sub doua forme: cea de cupa, respectiv cea asemanatoare unui fluier. 
Sursa foto: Dailycon.net
La baza paharul de sampanie este alcatuit dintr-un bol sustinut de o tija, din sticla sau cristal, care ajuta ca lichidul din interiorul bolului sa nu se incalzeasca, desi este tinut in mana. In plus, formele acestor pahare ajuta bautura sa isi imprastie aroma si bulele in exterior.

Exista insa si persoane care prefera paharul sub forma de lalea, care ii permite celui care bea din el sa simta mai mult din aroma bauturii, pentru ca are deschiderea mai larga decat a paharului sub forma de fluier.

 

1 Paharul sub forma de fluier
 

Acest recipient din sticla sau cristal are o forme lunguiata si este deseori indicat in defavoarea cupei de sampanie, pentru ca ajuta substanta carbogazoasa din compozitia sampaniei sa reziste pentru mai mult timp. Datorita acestui considerent acest tip de pahar este indicat si pentru vinurile cu un continut carbogazos, precum si pentru anumite tipuri de bere, cum ar fi cele fructate, existente in Belgia.

 

2 Cupa de sampanie
 

Aceasta are o forma mai aplatizata si larga, precum o farfurie si este sustinuta de o tija de sticla sau de cristal. Unele persoane o considera mai usor de tinut in mana, desi aroma bauturii se pierde mai repede. Legenda spune ca forma cupei de sampanie a avut drept model pieptul unei aristocrate franceze, desi se stie sigur ca acest tip de pahar a fost creat special pentru sampanie, in Anglia aristocrata a anilor 1600.
 

Paharele de bere
 

Daca vrei sa bei bere acasa, singur sau cu prietenii, ar trebui sa ai si pahare potrivite pentru acest lucru. Cele mai importante tipuri de recipiente din sticla pentru baut bere sunt cele pentru bere pilsner, dar si pentru bere din grau. Daca tii neaparat iti poti cumpara si halbe de bere, pentru intalnirile intre baieti, atunci cand berea se toarna din bidoanele de bere. In plus, daca ai o preferinta pentru berea belgiana, atunci ar trebui sa ai in casa si pahare de tip lalea.

Aceste tipuri de pahare sunt diferite si pentru ca tipurile de bere difera unele de altele.
Sursa foto: ehow.com
Paharul pentru berea usoara, pilsner, se diferentiaza de cel pentru berea din grau sau berea neagra prin faptul ca are o forma mai dreapta, fara curbe, avand drept scop principal sa arate claritatea berii, sa ii mentina aroma si sa ii pastreze un guler de spuma drept.

Halba este numai buna pentru serile calduroase de vara, atunci cand berea este buna rece, in timp ce paharul tip lalea pastreaza pentru mai mult timp aroma berii pe care o gazduieste, oferindu-i celui care o bea o senzatie vizualo-olfactiva puternica.
 

Paharele pentru cocktail
 

Aceste pahare au o forma conica specifica, un continut de aproximativ 250 de mililitri si sunt numite si pahare pentru martini .

Sursa foto: Scienceofdrink.comForma paharului face ca in interior cocktail-ul sa isi pastreze temperatura scazuta pentru un timp mai indelungat si il ajuta pe cel care prepara cocktailul sa poata adauga si garnituri, precum felii de fructe sau masline.

Forma acestui pahar a suferit si variatii, in acest moment existand si varainte fara tija, dar si forme mai rotunjite si cu o marime si o deschidere a gurii paharului mai mare.
 

Paharele pentru bauturi spirtoase
 

Recipientele in care servesti bauturi spirtoase sunt mai mici decat alte tipuri de pahare. Marimea lor, care permit turnarea unei cantitati de aproximativ 50 de mililitri de bautura ii permite celui care bea lichidul din el sa poata bea continutul deodata sau din doua-trei guri.
Sursa foto: Hongjing168.com
Este indicat mai ales pentru bauturi spirtoase precum tuica sau tequilla. Aseaza-le pe masa pentru a servi aceste tipuri de bautura inainte de a manca aperitivul.



Paharele de vin
 

Vinul alb si vinul rosu se beau din tipuri diferite de pahare. Diferentele se vad mai ales din forma, cel pentru vin rosu fiind mai larg si mai bombat decat cel pentru vin alb. Insa ambele permit celui care bea vin sa savureze aroma acestuia, printr-o deschidere larga a gurii paharului.

Sursa foto: Buycheapwineglasses.comIn cazul in care la masa servesti atat vin rosu (pentru mancaruri de vita, porc sau pui, salate ori deserturi), cat si alb (mai ales pentru peste), atunci ar trebui sa asezi pe masa ambele pahare.

 

Paharele de suc
 

Sursa foto: Spanishposters.netAceste recipiente sunt de obicei pahare largi, fara picior, au un fund plat si gros si o deschidere larga, prin care poti adauga gheata sau pulpa de fruct.

In ele poti servi si apa, minerala sau plata. Aseaza-le pe masa pentru a servi sucuri naturale de fructe sau sucuri cumparate, cu care sa mananci deserturile pe care le-ai pregatit.
 

Paharele de scotch, coniac si lichior pot face parte din setul tau de pahare
 

Collegecandy.wordpress.comFiecare bautura trebuie servita dintr-un anume tip de pahar, fiecare dintre aceste tipuri fiind creat special pentru a valoriza cel mai bine bautura din interior. Sursa foto: Flickr.com


Astfel, paharele de scotch, coniac si sherry au o trasatura in comun: sunt mai largi si bombate in partea de jos si se ingusteaza spre gura paharului.
 

Sursa foto: Flickr.comDiferenta este insa aceea ca paharele de scotch si cognac sunt mai largi si cu o forma mai bombata, pentru a pastra si sublinia aromele si nuantele din interior, in timp ce paharul de sherry este mai subtire si cu o curba nu foarte evidentiata, pentru ca bautura este de obicei una mai usoara.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Bulete de branza

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare