Sfaturi culinare

# resturi miel # resturi drob #resturi paste #retete din resturi

Ce faci cu resturile de friptura sau drob? Retete simple ca sa nu arunci nimic dupa Paste

Sarbatorile au trecut, masa a fost plina, familia s-a bucurat, dar frigiderul inca geme sub greutatea resturilor de friptura, drob sau oua umplute. Stii bine ca ar fi pacat sa le arunci, dar nici nu mai ai chef sa le vezi in fata ochilor. Asa ca hai sa ne punem sortul imaginar si sa transformam aceste resturi intr-un festin reinventat. In stilul clasic de „zero risipa alimentara”, ti-am pregatit idei delicioase si rapide, de la empanadas, la paste cu friptura si sandvisuri creative.

 

Inainte de toate: cum pastrezi corect resturile de mancare

Pentru a evita contaminarea sau alterarea gustului, e important sa pastrezi resturile in recipiente inchise ermetic, la frigider (maxim 3-4 zile) sau sa le congelezi in portii mici, etichetate.

Friptura de miel, porc sau pui poate fi taiata in cubulete si congelata. La fel si drobul, care poate fi pastrat in felii, pentru a fi usor de incalzit sau integrat in alte retete.

1. Empanadas cu resturi de friptura sau drob

Empanadas sunt placintele umplute, populare in America Latina, dar care au cucerit gurmanzii din toata lumea.

Ingrediente:

  • Aluat foietaj sau aluat de placinta
  • Resturi de friptura taiate marunt sau drob sfaramat
  • Ceapa calita
  • Un ou fiert sau oua ramase de la Paste, taiate cubulete
  • Patrunjel, marar sau coriandru
  • Sare, piper, paprika afumata
  • Ou batut pentru uns

Mod de preparare:

  1. Amesteca ingredientele intr-un bol.
  2. Taie aluatul in cercuri de 10-12 cm.
  3. Pune cate o lingura de compozitie in mijlocul fiecarei bucati de aluat, pliaza si sigileaza marginile cu o furculita.
  4. Unge cu ou batut si coace la 180°C pana devin aurii (20-25 min).

2. Paste cu friptura ramasa si sos cremos de smantana

Daca ti-a ramas friptura de miel, pui sau porc, o poti transforma intr-o portie regala de paste.

Ingrediente:

  • 200 g paste (penne, tagliatelle sau farfalle)
  • 150-200 g carne ramasa, tocata
  • O ceapa mica
  • 2 catei de usturoi
  • 150 ml smantana pentru gatit
  • O lingura de mustar Dijon (optional)
  • Sare, piper, ierburi de Provence

Mod de preparare:

  1. Fierbe pastele conform instructiunilor.
  2. Intr-o tigaie, caleste ceapa si usturoiul.
  3. Adauga carnea si rumeneste usor.
  4. Pune smantana si mustarul, apoi condimenteaza.
  5. Amesteca pastele si serveste cu parmezan ras.

3. Sandvisuri creative cu drob sau carne ramasa

Daca vrei ceva rapid si gustos pentru micul dejun sau pranz, incearca aceste idei:

  • Sandvis cu drob, maioneza si castraveti murati
  • Wrap cu carne, salata verde, sos de iaurt si usturoi
  • Chifla umpluta cu friptura, cascaval ras si rucola

Poti adauga si ou fiert sau legume proaspete pentru un plus de textura si gust.

4. Omleta rustica cu resturi de carne sau drob

Aceasta e o optiune perfecta pentru un brunch lenes de duminica.

Ingrediente:

  • 3 oua
  • Resturi de carne sau drob, taiate cubulete
  • Ceapa verde
  • Ardei gras sau ciuperci (optional)
  • Sare, piper, boia dulce

Mod de preparare:

  1. Bate ouale si adauga condimentele.
  2. Intr-o tigaie, soteaza legumele si carnea.
  3. Toarna ouale si gateste la foc mic pana se incheaga.

5. Supa reinterpretata cu carne gatita

Daca ai ramas cu bucati de carne gatita, foloseste-le pentru o supa reconfortanta:

  • Caleste ceapa, morcov si telina.
  • Adauga carnea si 1 litru de supa clara sau apa.
  • Condimenteaza cu patrunjel, piper, cimbru.
  • Serveste cu crutoane sau taitei.

Alte idei rapide:

  • Pizza cu topping de carne ramasa (pe blat clasic sau lipie)
  • Tarta sarata cu oua fierte si drob
  • Quesadilla cu friptura si branza topita
  • Salata calda cu friptura si legume sotate

Trucuri ca sa nu mai arunci mancare:

  1. Planuieste mesele dinainte.
  2. Congelatorul e prietenul tau.
  3. Fa o zi pe saptamana dedicata „reciclatului culinar”.
  4. Foloseste aplicatii de planificare a meniului.
  5. Gandeste in avans: de exemplu, gateste carnea simplu, ca sa o poti reinventa usor in alte retete.

Transforma resturile in comori culinare!

Resturile de mancare nu trebuie sa fie o povara. Cu putina imaginatie, pot deveni ingredientul principal in retete noi, delicioase si surprinzatoare. In loc sa arunci, transforma! Iar daca pui in practica si o strategie de planificare, ai toate sansele sa reduci risipa alimentara si sa economisesti bani.

Fie ca alegi empanadas cu friptura, paste reinventate, un sandvis cu drob sau o omleta rustica, poti fi sigur ca ai facut un pas spre o bucatarie mai sustenabila si mai creativa.

Bonus tip: implica-i pe copii in gatit – resturile devin mai simpatice cand sunt ambalate in distractie si forme haioase!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului