Sfaturi culinare

# cat rezista piftia #piftie

Cat rezista piftia in frigider. Cand ar trebui sa o arunci pentru a evita riscurile

Piftia este unul dintre preparatele traditionale romanesti care nu lipseste de pe mesele festive de sarbatori. Acest preparat savuros, realizat din carne fiarta si gelatina naturala, este apreciat pentru gustul sau inconfundabil si textura unica.

Totusi, ca orice alt aliment, si piftia are o durata limitata de pastrare in frigider. Iata cat timp este sigura de consum si ce trebuie sa stii pentru a evita riscurile.

Durata de pastrare a piftiei in frigider

Piftia rezista, in general, intre 4 si 6 zile daca este pastrata corect in frigider, la o temperatura de 0-4 grade Celsius. Factorii care influenteaza durata de valabilitate includ ingredientele folosite, temperatura de depozitare si modul in care piftia a fost preparata.

Ingrediente proaspete: Daca ai folosit carne proaspata si ai respectat normele de igiena in timpul prepararii, piftia va rezista mai mult.

Temperatura constanta: Este esential ca frigiderul sa mentina o temperatura constanta. Fluctuatiile pot accelera procesul de alterare.

Ambalare corecta: Piftia ar trebui depozitata in recipiente inchise ermetic pentru a preveni contactul cu aerul si absorbirea mirosurilor din frigider.

Semne ca piftia nu mai este buna de consum

Chiar daca piftia pare intacta, este important sa fii atent la semnele care indica faptul ca a inceput sa se strice:

Miros neplacut: Daca piftia are un miros acru sau diferit de cel specific, este un semn clar ca nu mai este sigura.

Aspect modificat: Orice schimbare de culoare, cum ar fi aparitia unor pete gri sau galbene, indica alterarea.

Textura anormala: Daca gelatina devine prea moale sau carne are un aspect lipicios, arunca preparatul.

Cum poti prelungi durata de valabilitate a piftiei

Pentru a te asigura ca piftia ramane proaspata cat mai mult timp:

Depoziteaza in portii mici: In loc sa pastrezi o tava mare de piftie, portioneaz-o si depoziteaz-o in recipiente mai mici.

Foloseste folie alimentara: Acopera bine piftia pentru a preveni uscarea sau contaminarea.

Congeleaza surplusul: Daca stii ca nu vei consuma piftia in cateva zile, o poti congela. In congelator, aceasta poate rezista pana la 2-3 luni, fara sa isi piarda gustul sau textura. Dezgheata piftia lent, in frigider, pentru a-i pastra consistenta.

Dupa cate zile nu mai este cazul sa consumi piftia

Dupa 5-6 zile, chiar daca piftia pare inca in regula, este recomandat sa o arunci. Riscul de contaminare bacteriana creste semnificativ dupa acest interval, iar consumul poate duce la toxiinfectii alimentare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului