Sfaturi culinare

# preparare corecta carne # carnea la gratar # preparare carne #carne #cancer

Carnea la gratar duce la aparitia cancerului! Cum sa prepari corect carnea, pentru a nu te imbolnavi

Cine nu adora carnea preparata la gratar? Stiai insa ca acest mod de preparare a carnurilor preferate poate duce la aparitia cancerului? De vina este modul in care sunt preparate. O preparare incorecta creste considerabil riscul de a dezvolta forme grave de cancer. Iata cum poti prepara corect carnea pentru a nu te imbolnavi.

Potrivit sudiilor efectuate de Institutul pentru cancer din SUA s-a descoperit ca un nivel mare de amine heterocite creste considerabil riscul dezvoltarii cancerului la san, colon, ficat, piele, plamani si prostata. Totodata, o dieta bogata in hidrocarburi aromatice policiclice creste riscul aparitiei leucemiei, infectiilor gastrointestinale si cancerului pulmonar.

Aminele heterociclice (HCA) se formeaza in mancaruri bogate in proteine (in special carnuri) in momentul in care sunt preparate la temperaturi foarte mari. In schimb, hidrocarbura aromatica policiclica (PAH), se formeaza cand grasimea din carne se scurge si arde pe gratar, potrivit realitatea.net.

Iata cum trebuie sa prepari corect, carnea, pentru a te feri de cancer

1. Nu marina carnea cu mult timp inainte de preparare, deoarece si marinatele pot duce la formarea compusilor carcinogeni. Marinarea carnii cu doar 30 de minute inainte de preparare limiteaza formarea compusilor carcinogeni. Condimentele si aromele ofera protecÅĢie, potrivit Health.com, printre acestea aflandu-se ardeiul gras, cimbrul, salvia, usturoiul si mai ales rozmarinul.

2. Taie carnea felii subtiri! In acest fel, grasimile nu se mai scurg foarte mult, iar carenea se prepara rapid, fara a fi necesar sa o tii minute in sir la temperaturi ridicate.

3. Incearca sa gatesti carnea la temperaturi mai joase de 160 de grade. Aminele heterociclice se formeaza de la 162 de grade Celsius.

4. Nu taia carnea pe gratar, in timpul prepararii, pentru a vedea daca este facuta. Acest obicei duce la scurgerea multor grasimi care ajung pe gratar si se ard.

5. Daca legumele sau carnea se ard, taie bucata arsa si consuma doar bucatile bune, nearse. Arsurile sunt extrem de periculoase si cresc enorm riscul de a te imbolnavi de cancer.

6. Consuma carnea alaturi de o garnitura de legume si/sau fructe. Acestea sunt bogate in fitochimicale care combat cancerul si ajuta la anularea efectelor daunatoare ale carnii preparate necorespunzator.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare