Potrivit sudiilor efectuate de Institutul pentru cancer din SUA s-a descoperit ca un nivel mare de amine heterocite creste considerabil riscul dezvoltarii cancerului la san, colon, ficat, piele, plamani si prostata. Totodata, o dieta bogata in hidrocarburi aromatice policiclice creste riscul aparitiei leucemiei, infectiilor gastrointestinale si cancerului pulmonar.
Aminele heterociclice (HCA) se formeaza in mancaruri bogate in proteine (in special carnuri) in momentul in care sunt preparate la temperaturi foarte mari. In schimb, hidrocarbura aromatica policiclica (PAH), se formeaza cand grasimea din carne se scurge si arde pe gratar, potrivit realitatea.net.
Iata cum trebuie sa prepari corect, carnea, pentru a te feri de cancer
1. Nu marina carnea cu mult timp inainte de preparare, deoarece si marinatele pot duce la formarea compusilor carcinogeni. Marinarea carnii cu doar 30 de minute inainte de preparare limiteaza formarea compusilor carcinogeni. Condimentele si aromele ofera protecÅĢie, potrivit Health.com, printre acestea aflandu-se ardeiul gras, cimbrul, salvia, usturoiul si mai ales rozmarinul.
2. Taie carnea felii subtiri! In acest fel, grasimile nu se mai scurg foarte mult, iar carenea se prepara rapid, fara a fi necesar sa o tii minute in sir la temperaturi ridicate.
3. Incearca sa gatesti carnea la temperaturi mai joase de 160 de grade. Aminele heterociclice se formeaza de la 162 de grade Celsius.
4. Nu taia carnea pe gratar, in timpul prepararii, pentru a vedea daca este facuta. Acest obicei duce la scurgerea multor grasimi care ajung pe gratar si se ard.
5. Daca legumele sau carnea se ard, taie bucata arsa si consuma doar bucatile bune, nearse. Arsurile sunt extrem de periculoase si cresc enorm riscul de a te imbolnavi de cancer.
6. Consuma carnea alaturi de o garnitura de legume si/sau fructe. Acestea sunt bogate in fitochimicale care combat cancerul si ajuta la anularea efectelor daunatoare ale carnii preparate necorespunzator.
Sursa foto: pixabay.com