Quinoa
Termenul de valabilitate al cerealelor integrale precum quinoa si farro depinde in mare masura de continutul lor de grasimi. Caldura, aerul si umiditatea sunt primii trei dusmani ai cerealelor integrale, deoarece aceste elemente pot afecta in mod negativ uleiurile lor sanatoase, care, la randul lor, pot face ca cerealele sa rancezeasca in camara. „Cerealele ar trebui sa arate si sa miroasa intotdeauna slab dulce sau sa nu aiba nicio aroma. Daca detectati un miros de mucegai sau uleios, cerealele si-au depasit apogeul”, spun specialistii in nutritie.
Turmeric
Condimentele tale preferate macinate, cum ar fi turmericul, paprika si nucsoara, isi pierd, in general, potenta dupa aproximativ doi pana la trei ani. Consumul de condimente vechi nu este daunator pentru sanatate, dar acestea nu vor mai adauga nicio aroma retetelor tale.
Praf de copt
Aceleasi reguli pentru condimentele macinate se aplica si ingredientelor de copt. Pungile de praf de copt si bicarbonat de sodiu isi vor pierde puterea de fermentare in timp, ceea ce inseamna o prajitura trista si plata pentru tine. Poti testa puterea lor de fermentare cu acest experiment stiintific usor in bucataria ta: Amesteca bicarbonatul de sodiu cu otet si praful de copt cu apa fierbinte. Daca acestea fac spuma si bolborosesc, inseamna ca ingredientele sunt inca suficient de proaspete pentru coacere.
Biscuiti Graham
Ar trebui sa pui intotdeauna o punga deschisa de biscuiti graham intr-un recipient etans pentru a preveni patrunderea umezelii, deoarece nimanui nu-i place sa manance cu biscuiti graham stricati. Cu toate acestea, un lot nedeschis de biscuiti graham se poate invechi in punga in care sunt ambalati. Conform foodsafety.gov, biscuitii graham raman proaspeti in camara timp de noua luni.
Bomboanele
„Daca exista probleme de siguranta cu bomboanele, este de obicei o problema de calitate, nu o problema de data de expirare”, a declarat Fadi Aramouni, PhD, membru al Food Science Institute. „In general, este foarte dificil ca bomboanele sa se strice, datorita continutului scazut de umiditate, dar depinde de bomboane.”
Berea
Pastrarea berii la temperatura camerei nu este neaparat rea pentru bere, dar o poate strica mai repede. Dupa aproximativ patru luni, caldura, lumina si aerul se pot infiltra prin capacele sticlelor. „Depozitarea fara refrigerare accelereaza imbatranirea si dezvoltarea aromelor”, a declarat Cicerone Certification Program, un serviciu de educatie pentru expertii in bere.
Zahar brun
O punga deschisa de zahar brun tinde sa se usuce si sa se intareasca din cauza expunerii la aer dupa patru luni in camara. Pune zaharul brun intr-o punga de plastic resigilabila sau intr-un recipient etans pentru a-l pastra moale si a-l face sa dureze mai mult.
Uleiul de masline
Lumina si caldura nu sunt prietenele uleiului de masline. Nu ar trebui sa te imbolnavesti de la o sticla veche de ulei de masline, dar o sticla deschisa poate avea un gust putin ciudat dupa sase luni. Daca nu folosesti uleiul de masline des, cumpara doar o sticla mica, astfel incat sa o poti folosi inainte ca aroma sa se strice.
Cartofii
Cartofii rezista de obicei pana la doua saptamani in frigider si doua luni in camara. Vei sti ca timpul lor a expirat atunci cand incep sa creasca germeni si sa dezvolte pete negre moi pe coaja.
Orezul brun
Desi orezul brun este o alternativa usor mai sanatoasa la orezul alb, acesta nu rezista nici pe departe la fel de mult pe raftul camarii tale. Cand acel ulei rancezeste, orezul brun are un termen de valabilitate mai scurt, de aproximativ sase luni. Il poti pastra in congelator timp de pana la un an.