Cum trebuie decongelata carnea in mod corect
Pentru a te asigura ca decongelezi carnea asa cum trebuie, poti folosi cateva metode simple: fie in frigider, fie la temperatura camerei, fie in cuptorul cu microunde, fie in apa rece.
La microunde este cea mai rapida dintre metodele prezentate. Este in general aleasa de persoanele care se grabesc. Este foarte important sa stii sa alegi temperatura si programul potrivit, altfel este posibil sa obtii o bucata de carne deja gatita la exterior, dar cu interiorul inca inghetat. Pentru a folosi aceasta metoda, scoate carnea din ambalaj si pune-o pe o farfurie. In timp ce se decongeleaza deschide usa cuptorului din cand in cand pentru a te asigura ca bucata de carne nu se gateste. De asemenea, intoarce-o de pe o parte pe cealalta.
Pentru decongelarea in apa poti folosi fie apa calda, fie apa rece. Pentru metoda cu apa calda pune mai intai carnea intr-o punga. Procedura dureaza aproximativ 10 minute, in functie de cat de mare este bucata de carne. In cazul in care decongelezi apa rece trebuie sa stii ca este mult mai eficienta, desi carnea se va decongela in mai mult timp. Explicatia acestei metode este ca desi apa este rece, aceasta transmite caldura de 20 de ori mai repede decat aerul. Suprafata bucatii de carne este racita constant, in timp de interiorul se dezgheata mai repede decat in frigider.
Daca alegi sa decongelezi la frigider sau la temperatura camerei, este recomandat sa scoti din timp carnea din congelator pentru a avea timp sa se dezghete. Singurul inconvenient in aceste situatii este faptul ca se va dezgheta destul de greu.