Sfaturi culinare

#preparate frantuzesti #bucataria frantuzeasca #retete frantuzesti

8 preparate frantuzesti pe care trebuie sa le incerci cel putin o data-n viata

De Ziua Nationala a Frantei, foodpanda.ro, cea mai mare platforma de food ordering din Romania, te invita sa descoperi opt dintre cele mai savuroase preparate frantuzesti si sa descoperi una dintre cele mai rafinate bucatarii ale lumii.

De-a lungul istoriei, bucatari si patiseri iscusiti din Franta au facut arta din gastronomie, inventand si perfectionand retete ale unor preparate care continua sa fascineze gusturile celor mai pretentiosi gurmanzi, chiar si in zilele noastre.

1. Quiche

Tarta sarata, specifica bucatariei frantuzesti si cunoscuta sub denumirea de Quiche, nu mai are nevoie de nicio introducere. Extrem de versatila si gatita intr-un amalgam de combinatii menite sa bucure toate gusturile, este un preparat usor, care poate fi consumat atat ca aperitiv, cat si ca fel principal, alaturi de o salata simpla, la pranz sau la cina. Poti savura cu incredere unul din sortimentele pregatite de restaurantul A la Tarte din Cluj-Napoca, cum este Quiche Courgettes Saumon, preparata dintr-un aluat fraged cu unt si un amestec de dovlecel, somon fume, marar, ou si smantana, ideala pentru o zi de vara.

2. Cordon Bleu

Urmatorul preparat creaza echilibrul culinar perfect intre crusta crocanta din pesmet de la exterior si consistenta cremoasa a cascavalului aproape topit, din interior. Este vorba, desigur, de celebrul Cordon Bleu, a carui denumire este legata de distinctia data celor mai talentati bucatari francezi. Il poti comanda de la restaurantul Casa Avram Iancu din Brasov.

3. Ratatouille

Cu originile in regiunea Provence a Frantei, Ratatouille este o tocana de legume delicioasa, care imbina savoarea mai multor legume de sezon: vinete, ardei, dovlecei, rosii, ceapa si ciuperci Champignon. Numele acestui preparat frantuzesc a inspirat filmul cu acelasi nume, care evoca peripetiile simpaticului sobolan Remy, in drumul sau de a deveni un chef celebru si a carui specialitate era chiar Ratatouille. Daca esti din Cluj il poti incerca de la restaurantul Casa Goia Delivery.

4. Coq au vin

Un alt preparat frantuzesc, care potrivit istoricilor este unul dintre cele mai vechi ale acestei bucatarii, este Coq au vin. Acesta surprinde si astazi prin rafinamentul unui amestec simplu: carne de pui gatita in vin, ceea ce ii ofera o fragezime aparte. Daca locuiesti in Bucuresti, poti savura un Coq au vin de Marcillac, servit cu piure de cartofi, de la restaurantul El Pato.

5. Foie gras

Cand te gandesti la Franta si ale sale preparate culinare fine este imposibil sa nu amintesti de Foie gras, pentru care francezii au dus prepararea sa la cel mai inalt nivel, aproape de arta. Devenit astazi o emblema a gastronomiei frantuzesti, il poti incerca de la restaurantul Corrido din Iasi, gatit alaturi de dulceata de ceapa si pere marinate, o simfonie de arome care cu siguranta te vor incanta.

6. Mille-feuille

Unul dintre deserturile specifice patiseriei frantuzesti este Mille-feuille sau, in traducere, „o mie de foi”. Celebrul chef Marie-Antoine Carême a fost cel care a perfectionat reteta acestui desert fin, cremos si delicat pe care il poti servi in diferite arome din lantul de restaurante Paul, din Bucuresti si din tara.

7. Ecler

Un alt desert a carui provenienta este legata de Franta este eclerul. Pana la jumatatea secolului al XIX-lea, acesta s-a numit pain à la duchesse, iar forma si compozitia sa erau diferite fata de ceea ce cunoastem astazi. Se spune ca tot celebrul Marie-Antoine Carême a fost cel care a adus eclerul la forma lui actuala. Poti comanda celebrul desert in varianta sa cu ciocolata, fistic sau poate cafea de la Ana Pan, din Bucuresti.

8. Crêpe Suzette

Din lista noastra nu puteau lipsi clatitele, mai ales celebrele Crêpe Suzette, a caror istorie destul de incerta a dat nastere unei serii de legende care fascineaza publicul si astazi. Conform uneia dintre acestea, se pare ca au fost inventate din greseala de un ucenic patiser mult prea grabit pentru a-i servi desertul viitorului rege al Angliei, Edward al VII-lea, care din neatentie a varsat alcool peste clatitele fierbinti, acestea luand foc pentru scurt timp. Ulterior, viitorul rege s-a aratat deosebit de incantat de noua reteta incat a sugerat ca aceasta sa poarte numele unei tinere aflate in anturajul sau, pe care o chema Suzette. O alta istorie leaga numele lor de numele de scena al unei actrite, Suzette, care juca in binecunoscutul teatru Comédie-Française. Indiferent care ar fi povestea lor adevarata, te poti bucura de combinatia unei clatite fine cu portocale, cognac si caramel de la restaurantul Pancakes & More din Bucuresti.   

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului