Sfaturi culinare

#preparate traditionale romanesti #preparate traditionale

6 preparate traditionale romanesti cu care sa te delectezi saptamana asta

Chiar daca ne face placere sa savuram tot felul de preparate internationale in calatoriile din afara tarii sau la restaurantele din orasul nostru, bucataria romaneasca ramane una dintre cele mai savuroase si bogate din punctul de vedere al sortimentelor. Datorita influentelor pe care si le-au lasat si alte bucatarii traditionale asupra mancarurilor romanesti, precum cele turcesti sau grecesti, bucataria romaneasca ne pune intotdeauna la dispozitie retete simple si rapide, cu care te poti delecta. Iata care sunt unele dintre cele mai populare preparate traditionale romanesti, din articolul de mai jos!

1. Ciorba de perisoare

Dintre toate preparatele traditionale romanesti, ciorbele sunt printre cele mai apreciate. De aceea, printre cele mai consacrate ciorbe din tara noastra se regasesc ciorba de vacuta, ciorba de burta si ciorba de perisoare, ideale pentru zilele racoroase, atunci cand esti infrigurat, obosit sau flamand. Te poti delecta cu o ciorba de perisoare calda, gustoasa si consistenta, comandand mancare traditionala in Bucuresti, care te scapa de grija gatitului, dupa o zi grea la job. Ti-ar placea sa cunosti originea acestei delicioase ciorbe de perisoare? Afla ca influenta principala in bucataria romaneasca este bucataria turceasca, unde exista un preparat aproape identic cu ciorba de perisoare, numit Kofte Corbasi.

2. Tochitura de porc

Cu siguranta ai mancat, cel putin o data, celebra tochitura de porc, un preparat traditional delicios, care face parte din bucataria romaneasca. Acest fel de mancare poate contine carne de porc, pasare sau vita, organe, carnati proaspeti sau afumati, toate fiind prajite in tigaie sau ceaun. Tochitura se serveste cu mamaliga, oua ochiuri, branza de burduf sau telemea, alaturi de mujdei de usturoi sau muraturi. Datorita obiceiurilor culinare recunoscute in diferite regiuni ale tarii, exista numeroase sortimente de tochitura, toate la fel de gustoase.

Astfel, tochitura moldoveneasca este recunoscuta pentru carnea de porc, carnatii afumati, alaturi de slanina si costita afumata. Se va servi impreuna cu mamaliga, ouale ochiuri si branza de burduf. Tochitura taraneasca se pregateste cu ajutorul pulpei de porc, a carnaciorilor afumati, a pieptului de pui, alaturi de ciuperci, usturoi, ceapa si bulion, toate ingredientele fiind puternic condimentate. Se serveste intotdeauna fierbinte, alaturi de patrunjel verde tocat si mamaliga. In ceea ce priveste tochitura olteneasca, reteta contine bucati din pulpa de porc, care se prajesc in untura. Peste bucatile de carne se adauga ceapa tocata marunt, bulion de rosii si putina apa, impreuna cu piper, sare, usturoi si cateva linguri de vin alb. Aceasta reteta merge perfect cu o portie fierbinte de mamaliga si un ou ochi, un deliciu culinar romanesc pe care nu trebuie sa il ratezi.

3. Sarmale in foi de vita

Un alt preparat traditional nelipsit de pe mesele de sarbatoare ale tuturor romanilor este reprezentat de sarmalele in foi de vita. Acestea se pregatesc in special de Craciun, Anul Nou si chiar de Paste, in unele zone ale tarii. Printre cele mai apreciate retete de sarmale sunt cele din carne tocate de porc sau un mix de carne de porc si vita, invelite in foi de vita sau de varza murata.

In functie de zona sau de traditiile fiecarei familii, exista numeroase retete de sarmale. Daca in Ardeal, peste sarmale nu se pune suc de rosii sau bulion, exista intotdeauna cimbru uscat sau felii crude din carne de porc, care se fierb odata cu sarmalele. Atat in Banat, cat si in Ardeal, sarmalele se consuma si cu paine, spre deosebire de celelalte zone ale tarii, unde sarmalele sunt insotite de mamaliga calda.

4. Zacusca de peste

O reteta traditionala pescareasca cu gust deosebit, este reprezentata de celebra zacusca de peste. Gustul sau este asemanator cu cel al unei conserve de peste in sos tomat, insa este mult mai gustoasa, ce poate fi consumata ca o simpla gustare, in timpul zilei. Chiar daca aceasta reteta provine din Tulcea, a fost adoptata rapid de gospodinele iscusite din restul tarii, care prefera sa pregateasca aceste conserve acasa, fara conservanti sau coloranti artificiali. Pe langa zacusca de peste, la fel de populare sunt si retetele care contin vinete, dovlecei, fasole verde sau morcovi, consumate in special toamna, atunci cand camara este plina de bunatati.

5. Placinta cu mere

Nu ai cum sa te gandesti la copilarie fara sa iti treaca prin minte placinta calda cu mere a bunicii, care te astepta intotdeauna pe masa. Aceasta se realizeaza cu un aluat fraged cu unt sau untura si are avantajul de a putea fi pregatita in orice anotimp, cu fructe proaspete si gustoase. In functie de zona tarii, placinta cu mere este mai mult sau mai putin aromata, folosind scortisoara, zahar pudra, vanilie sau coaja de lamaie, care fac din acest desert un deliciu! In egala masura, acelasi aluat fraged poate fi folosit si la placinta cu branza de vaci si stafide, un alt preparat traditional cu care te poti delecta.

6. Cozonac cu nuca

Alaturi de sarmale sau salata de boeuf, cozonacul traditional cu nuca s-a aflat pe masa noastra de sarbatori, atunci cand il mancam fierbinte, proaspat iesit din cuptor, alaturi de un pahar de lapte. De cele mai multe ori, mirosul de cozonac cu nuca este asociat de secole intregi cu sarbatorile de iarna, dupa care suntem de fiecare data melancolici. Desi retetele de cozonaci nu presupun multe ingrediente, pregatirea aluatului si coacerea lui reprezinta o adevarata opera de arta, detinuta doar de catre cele mai bune gospodine. Ce ar insemna sarbatorile fara un tort sau un cozonac cu nuca? Desigur, acest desert delicios poate fi pregatit in orice perioada a anului, ori de cate ori ai timp liber la dispozitie.

Acestea sunt doar cateva dintre cele mai cunoscute preparate traditionale romanesti cu care te poti delecta saptamana asta, bucurandu-te de momente relaxante, alaturi de prieteni si familie!

Sursa foto: unsplash.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare