Sfaturi culinare

#sfaturi culinare #uscare #alimente #afumare #conservare alimente #congelare alimente #refrigerare #pasteurizare #murare

6 metode naturale pentru conservarea alimentelor

Stii bine cat de mult ravnesti dupa capsuni, iarna, si dupa muraturi, vara, fara sa stii ca exista o multime de metode prin care poti conserva pe termen lung alimentele, pastrandu-le in acelasi timp gustul si proprietatile nutritive. Chiar si alimentele "sensibile", extrem de perisabile, pot fi conservate cu succes, cu urmatoarele metode naturale, simple si la indemana oricui!


1. Congelarea

Congelarea este cea mai simpla si sigura metoda de conservare a alimentelor, in special a legumelor, fructelor si carnii. Este o metoda care garanteaza pastrarea intacta atat a componentelor nutritive ale produselor, cat si a gustului acestora.


2. Refrigerarea

Refrigerarea este cea mai la indemana si populara metoda de pastrare a alimentelor si preparatelor culinare, dar spre deosebire de congelare, nu prelungeste foarte mult termenul de valabilitate a produselor.

Exista alimente perisabile - peste, mancaruri gatite, oua, lactate - care nu pot fi pastrare pe termen lung la frigider, ci maximum cateva zile, dupa care nu mai pot fi consumate, deoarece intra in procesul de alterare si pot deveni periculoase pentru sanatate.


3. Pasteurizarea (fierberea)

Pasteurizarea este o metoda de pastrare a alimentelor pe termen lung folosita cu succes la conservarea dulceturilor, compoturilor, zacuscai, bulionului - in special, a produselor de origine vegetala. Pentru prelungirea termenului de valabilitate, produsele se pasteurizeaza in ambalaje inchise ermetic.


4. Murarea

Murarea este o alta metoda foarte populara de conservare, in special a legumelor, care poate fi aplicata atat vara, cat si iarna. Conservantul natural este sarea, care ajuta la formarea de bacterii specifice acidului lactic si la accelerarea acririi legumelor.


5. Uscarea

Uscarea este o metoda de conservare a alimentelor bazata pe eliminarea apei din ele folosita de sute de ani in gospadariile din toata lumea. Odata cu eliminarea apei, alimentele isi pastreaza gustul si proprietatile nutritive mult timp, dar fara riscul formarii microorganismelor. Este o metoda care poate fi folosita in cazul legumelor, fructelor, produselor fainoase, ceaiului, cafelei etc.


6. Afumarea

Afumarea este o alta metoda 100% naturala care prelungeste "viata" alimentelor pe care le consumi zilnic. Folosita in special pentru branzeturi si carne, afumarea se face prin arderea anumitor tipuri de lemn. Spre deosebire de alte metode de pastrare a alimentelor, afumarea schimba gustul acestora, oferindu-le o aroma caracteristica.

Sursa foto: sanatorioallende.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete