Sfaturi culinare

#cafea boabe #cafea

5 motive pentru care sa alegi cafea boabe

Boabele prajite iti ofera cea mai apropiata experienta de starea naturala a fructelor arborelui de cafea. Fiecare etapa a procesarii unei plante duce la pierderea unor proprietati. In cazul cafelei, cu cat este macinata mai aproape de momentul prepararii, cu atat elibereaza o cantitate mai mare de arome si antioxidanti naturali. Iata care sunt cele mai importante beneficii ale consumului de cafea boabe:

Gust inconfundabil

Toti cei care si-au petrecut copilaria sau adolescenta inainte de anii 2000 cunosc acel miros inconfundabil al rasnitei de cafea, aparat care nu lipsea aproape din nici o bucatarie. In prezent, tehnica a fost integrata in espressoarele moderne pe care le folosim acasa sau la birou.

In cafenele si magazine de profil, se folosesc rasnite profesionale sau grindere, care permit un control mai fin asupra granulatiei si proceseaza o varietate de cantitati in scurt timp. Totul pentru ca fiecare molecula din fiecare boaba sa se regaseasca in ceasca de cafea servita. Exista si optiunea macinarii unei cantitati mai mari de cafea, pe care sa o servesti in timp, insa aceasta atrage dupa sine riscul pierderii din proprietatile naturale. Acelasi principiu este valabil si pentru cafeaua macinata ambalata. Indiferent de modul de preparare pe care il preferi, posibilitatea de a rasni boabele pentru fiecare cana in parte iti ofera o experienta unica.

Pachet complet de antioxidanti

O buna parte din dieta zilnica s-a transformat intr-o goana dupa antioxidanti. Pe langa legume si fructe, alimente de baza, cafeaua este o sursa importanta de antioxidanti. Aceste substante benefice nu se regasesc in orice tip de cafea. Cea mai mare cantitate de antioxidanti din boabele de cafea apare in timpul procesului de prajire. Dintre ele, acidul clorogenic, deosebit de util pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, se gaseste aproape exclusiv in cafea.

Asadar, atunci cand folosesti boabe pentru prepararea cafelei beneficiezi nu doar de antioxidanti, ci si de vitamina B, magneziu si potasiu prezente in fiecare ceasca.

Disponibile pentru orice mod de preparare

Boabele de cafea reprezinta materia prima pentru bautura ta preferata. Modul cum o pregatesti este alegerea ta. Din fericire, nu exista restrictii cu privire la cafeaua boabe. Cu ajutorul unei rasnite, poti pregati cafea la ibric, la filtru sau in kit V60. Partea cea mai buna este ca espressoarele moderne au rasnita integrata, asadar poti folosi orice blend de cafea boabe doresti pentru cea mai pura licoare.

Varietate de gusturi

Boabele de cafea se livreaza in saci de mari dimensiuni chiar din zonele in care au fost recoltate. Savoarea unei cafele din America Centrala nu a fost obtinuta intr-un laborator de procesare, ci chiar in plantatiile din Costa Rica, Salvador, Guatemala, Mexic, Nicaragua. La fel in Bolivia, Brazilia, Columbia, Peru, Ecuador sau Venezuela pentru America de Sud. Fructele culese sunt prajite si exportate peste mari si tari.

Asadar, atunci cand te lasi cucerit de gustul unei cafele dintr-o anumita regiune a lumii, o poti identifica foarte usor alegand boabe din aceeasi tara. Taria/ intensitatea gustului este data de modalitatea de prajire – experimenteaza pentru a alege mixul ideal. Pe langa aceste tehnici, boabele sunt potrivite si pentru a primi anumite arome, de la ciocolata si caramel pana la cardamom si alte mirodenii.

Pretul

Am lasat la final unul dintre cele mai importante beneficii ale consumului de cafea boabe: este printre cele mai ieftine din piata, fara a face rabat de la criteriul calitatii. Mai ales daca o cumperi in cantitati mai mari. Fiecare proces prin care trece bobul de cafea se regaseste in pretul de vanzare. Daca ai rasnita proprie, efortul si cheltuielile sunt minime.

Se spune ca daca ai gustat o cafea preparata din boabe proaspat macinate nu te mai poti intoarce la variantele dinainte. Beneficiile acestei bauturi variaza de la arome preferate la vitamine si bani economisiti cu fiecare ceasca.

FOTO: unsplash.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare