Sfaturi culinare

#gatit la cuptor #greseli gatit #gatit #sfaturi culinare

5 greseli pe care le faci atunci cand gatesti la cuptor

Nicio bucatarie nu este completa fara cuptor. Fie ca il utilizezi pentru a prepara prajituri, fripturi sau doar pentru a reincalzi unele mancaruri ori pentru a gati alimentele congelate, cuptorul este indispensabil in orice locuinta.

 

Insa pentru cei care vor sa foloseasca cuptorul la adevaratul sau potential, este nevoie sa cunoasca mai bine functiile acestui aparat electrocasnic, inainte de a cauta retetele perfecte. Acest lucru este necesar pentru ca foarte mult dintre noi comit unele greseli atunci cand folosesc cuptorul, iar acesta este principalul motiv pentru care preparatele nu ne ies intotdeauna asa cum scrie la carte.

Nu ignora preincalzirea cuptorului

Temperatura de coacere la cuptor indicata pe reteta nu ia in calcul si timpul necesar pentru preincalzirea cuptorului. Altfel spus, daca vrei sa prepari o prajitura, de exemplu, si pui compozitia in cuptor inainte ca acesta sa se incalzeasca, timpul de coacere indicat in reteta nu va fi cel corect. Pentru incepatorii in ale gastronomiei, aceasta greseala poate fi un adevarat impediment in calea obtinerii preparatului perfect.

Cunoaste tipul de cuptor pe care il ai

Exista unele diferente intre cuptoarele pe gaz si cele electrice, motiv pentru care multe retete indica acum temperaturi diferite de coacere, in functie de tipul de cuptor pe care il ai. Cuptorul electric iti permite sa controlezi mai bine temperatura din interior, motiv pentru care gatitul este mai simplu intr-un astfel de aparat. Tot ce trebuie sa stii este care e temperatura de coacere la cuptorul electric pentru fiecare preparat in parte si iti va fi simplu sa gatesti prajituri, fripturi, paine, pizza, foietaje sau cartofi, cu minimum de efort.

Nu deschide usa cuptorului des

O alta greseala este aceea de a deschide usa cuptorului de cateva ori, pentru a verifica daca mancarea este gata. Acest lucru duce la pierderea caldurii si la gatirea mai lenta sau inegala a preparatelor. Pentru a verifica daca blatul de tort este gata, e suficient sa il testezi cu o scobitoare si sa verifici daca pe aceasta mai ramane coca. Insa acest test este recomandat sa fie facut o singura data, tocmai pentru a nu influenta temperatura de gatire. In mod normal, respectarea temperaturii de coacere din reteta, preincalzirea corecta a cuptorului si cunoasterea tipului de cuptor pe care il ai sunt suficiente pentru a te asigura ca preparatul se gateste corect, ca la carte, fara sa fie nevoie sa deschizi usa cuptorului din cinci in cinci minute.

Foloseste functia de grill spre final

Multi evita sa foloseasca functia de grill a cuptorului, de teama ca mancarea se va arde astfel. Insa grillul poate adauga acea crusta crocanta si delicioasa preparatelor tale, cat timp stii cum sa il folosesti. Pentru inceput, este bine sa iti dai seama de puterea grill-ului tau. Asaza doua felii de paine pe grill si observa in cat timp ele capata acea crusta, dar si care parte se incinge cel mai tare. Astfel vei sti de la bun inceput cum sa asezi preparatele, astfel incat ele sa se rumeneasca in mod egal, fara sa se arda. Un alt truc util este sa deschizi putin usa cuptorului, atunci cand folosesti grill-ul. Astfel, aburul va fi evaporat mai rapid, iar mancarea va fi crocanta, si nu inabusita si moale.

Coace legumele foarte jos in cuptor

Daca vrei ca legumele pe care le coci in cuptor sa fie crocante la exterior, dar moi si suculente la interior, atunci tot ce ai de facut este sa pui tava in cuptor in cel mai jos loc, unde temperatura este mai mare. Foloseste o folie de copt in tava, pentru a evita lipirea alimentelor. Acest sfat este valabil atunci cand gatesti legume precum broccoli, mazare, dovlecei, pastai sau altele care nu necesita un timp indelungat de preparare. Daca vrei sa gatesti cartofi sau morcovi, acestia trebuie plasati mai sus, la o temperatura medie, pentru gatire indelungata. Abia cand legumele devin moi la interior (poti folosi si aici testul scobitorii) poti creste temperatura sau poti muta tava mai jos, pentru a le da o crusta crocanta la exterior.

Sursa foto: Shutterstock: Anna Hoychuk

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Tort Trio Chocolate

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare