Sfaturi culinare

#sfaturi culinare # paine de casa #sfaturi paine #aluat paine

4 sfaturi utile pentru un aluat de paine perfect

Painea aburinda, abia iesita din cuptor, este dumnezeiasca, iar satisfactia pe care o ai atunci cand o prepari cu mainile tale este de neegalat. Stiai ca apa sau faina pe care o folosesti in prepararea aluatului are un rol important in modul in care creste painea si in consistenta acesteia? Exista cateva trucuri de care trebuie sa tii cont pentru a prepara un aluat perfect pentru o paine crescuta, pufoasa si savuroasa!

1. Nu te lasa intimidat de drojdie

Fii optimist si indrazneste! Drojdia nu este nici pe departe cel mai "nesuferit" ingredient alimentar de care te poti lovi in preparatele pe care planuiesti sa le gatesti in viitor. Doar pentru ca trebuie "stimulata" cu putina apa si zahar, care trebuie sa aiba temperaturi optime, pentru a nu distruge culturile vii din ea, nu inseamna ca nu vei reusi.

Daca vrei sa te asiguri ca apa are temperatura perfecta si nu ai termometru pentru a o masura, verific-o intotdeauna pe pielea din zona incheieturii mainii, care este mai sensibila. Daca simti ca te arde cat de putin, inseamna ca este prea fierbinte si ca mai trebuie racita.

2. Foloseste apa plata sau filtrata

Painea este un preparat care necesita foarte putine ingrediente - faina, apa, sare, drojdie -, insa fiecare dintre ele trebuie sa respecte cateva caracteristici esentiale pentru ca reteta sa-ti iasa perfect.

Unul dintre ele este apa. Nu mai da vina tot timpul pe drojdie atunci cand aluatul nu creste. Este posibil ca efectul sa apara si din cauza apei nefiltrate, direct de la robinet, care este puternic clorinata si anuleaza actiunea drojdiei.

3. Alege faina potrivita

Nu orice tip de faina este potrivit pentru paine. Indiferent ca optezi pentru paine din faina de grau sau din alte tipuri de cereale, important este sa te uiti la codul inscris pe fiecare ambalaj, care ofera indicii despre valorile nutritionale ale acestora.

Pungile de faina au inscrise niste coduri din trei cifre: 000, 480, 450, 550 sau 650. Cu cat codul este mai mare, respectiv 550 sau 650, cu atat se apropie mai mult de faina integrala, sanatoasa si potrivita pentru prepararea painii.

4. Framanta cu generozitate

La fel ca si cozonacul, painea trebuie framantata cu putere si indelung. Exista si o explicatie pentru acest ritual obositor, care-ti pune rabdarea la incercare. In timpul framantarii, aluatul se aereaza, iar glutenul din faina se elibereaza si face coca mai elastica.

Sursa foto: Potraviny-pre-mna.sk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului