Sfaturi culinare

#cartofi #lucruri interesante #sfaturi practice

10 lucruri interesante despre cartofi

Cartoful este unul dintre ingredientele cele mai raspandite, putand fi intalnit in bucatariile din intreaga lume. Numarul retetelor pe baza de cartofi este practic nelimitat. Pe langa aceste atribute, cartoful are si unele caracteristici inedite, cu totul speciale. Iata in continuare 10 lucruri pe care nu le stiai despre cartof:

1 In 1995, cartoful a devenit prima leguma cultivata in spatiu. Nasa si Universitatea din Wisconsin , Madison, a creat o tehnologie care sa le permita astronautilor sa se hraneasca in timpul calatoriilor lungi din spatiu.

2 Cartoful este o planta ecologica. Ieftin si usor de cultivat, cartoful nu necesita cantitati mari de fertilizator sau aditivi chimici, putand fi crescut si in conditii adverse.

3 Cel mai mare cartof din lume a cantarit peste 8 kg si a intrat in Cartea recordurilor. S-a calculat ca numai din acest cartof ar fi putut fi facute 73 de portii medii de cartofi prajiti la McDonalds.

4 Cartoful este al patrulea aliment de cultura ca importanta, din lume, dupa orez, grau si porumb.

5 Cartoful este cel mai cultivat in toata lumea, exceptand porumbul. Aceasta leguma este crescuta in toate statele din USA si in 125 de tari de pe glob. Statele Unite reprezinta al 5-lea producator de cartofi din lume. In America, cel mai consumat aliment este laptele, iar pe locul al doilea se situeaza cartoful. Europenii, insa, consuma de doua ori mai multi cartofi decat americanii.

6 Cartofii sunt apreciati din cele mai vechi timpuri. In 200 iHr, cartofii erau cultivati de catre populatia incasilor din Peru. Abia in anii 1500 au fost introdusi in Europa de catre englezi si irlandezi . Alte surse mentioneaza exploratorii spanioli ca fiind cei care au adus leguma pe continentul european in secolul al XVI-lea. Cartofii nu au devenit populari chiar de la inceput, fiind considerati purtatori de boli din simplul motiv ca nu erau mentionati in Biblie.

7 Celebrii french fry au fost serviti pentru prima data in Statele Unite, de catre Thomas Jefferson, la o cina prezidentiala.

8 La curtea regala a Frantei, Ludovic al XVI-lea si Maria Antoanetta isi accesorizau tinutele cu flori de cartofi, plante considerate la moda.

9 Anul 2008 a fost declarat de catre Natiunile Unite Anul International al Cartofului. Se crede ca aceasta leguma va fi capabila sa hraneasca populatia in crestere a globului.

10 Cartoful se gateste in toate modurile: fiert, prajit, la abur, copt, la gratar etc.


Sursa foto: all-about-potatoes.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete