Sex

Pilula contraceptiva eficienta impotriva cancerului ovarian

Pilula contraceptiva a contribuit la prevenirea a peste 200 de mii de cancere ovariene din intreaga lume, de la introducerea ei pe piata trecand aproape 50 de ani. Aceasta este concluzia unui studiu recent efectuat in Marea Britanie. Pentru a ajunge la aceasta constatare, grupul de cercetatori englezi, care si-au consacrat toata munca cercetatarii cancerului la femei, au realizat in prealabil 45 de studii epidemiologice in ceea ce priveste cancerul ovarian. Acestea au fost efectuate in 21 de tari din Europa si Statele Unite si au inclus peste 23 de mii de femei bolnave si peste 87 de mii de femei sanatoase. In urmatorii ani, cel putin 30 de mii de cazuri suplimentare de cancer ovarian vor fi probabil evitate anual datorita utilizarii pilulei contraceptive . In jur de 120 de milioane de femei din intreaga lume foloseau aceasta metoda de contraceptie in 2002, dintre care 80 de milioane in tarile aflate in dezvoltare. Insa, contraceptivele orale au fost asociate unui risc crescut de imbolnavire in cazul cancerului de san si de col uterin si unui efect protector pentru alte tipuri ale acestei maladii: cancer ovarian, colorectal. Studiul confirma caracterul protector al contraceptivelor orale vis-a-vis de cancerul ovarian, efect benefic care persista de-a lungul mai multor ani ceea ce contribuie la prevenirea bolii. Potrivit aceluiasi studiu, in tarile dezvoltate, dupa zece ani de administrare a acestei pastile s-a redus incidenta cancerelor de ovare de la 12 din 1.000 de femei la 8 din 1.000 si mortalitatea de la 7 din 1.000 de femei la 5 din 1.000. In ciuda contraindicatiilor anticonceptionalelor – probleme cardiace , cheaguri de sange, afectiuni hepatice etc – beneficiile acestei pilule contraceptive inving riscurile ei si „pledeaza” pentru un acces neingradit al femeilor in ceea ce priveste administrarea lor. Ce parere aveti in legatura cu acest studiu recent? Asteptam comentariile voastre pro si contra asupra acestei teorii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sex

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii