Sex

#infertilitate #fertilitate #parinti #sarcina #copil

Mituri despre infertilitate

Infertilitatea este o problema care afecteaza numeroase cupluri. Programul incarcat, stresul sau poluarea sunt cativa factori care contribuie la incapacitatea unui cuplu de a concepe copii. Varsta inaintata, in special in randul femeilor, este un alt factor de care trebuie tinut cont atunci cand un cuplu doreste urmasi.

 30 de ani si primul copil

In era vitezei, tot mai multe femei aleg sa devina pentru prima data mame dupa varsta de 30 de ani. Conditiile sociale si economice le-au facut pe femei sa creada ca pot fi fertile si la varsta de 40 ani. Cu cat o femeie inainteaza in varsta cu atat cresc si riscurile de infertilitate.

Nu este nicio graba

Un studiu efectuat intre anii 1940 - 1950, pe 5000 de cupluri, arata ca peste 85% dintre acestea au conceput un copil in primul an in care au incercat acest lucru. De-a lungul timpului, aceasta perioada de un an a determinat fertilitatea sau infertilitatea unui cuplu. Astfel, foarte multe cupluri au amanat evaluarea fertilitatii, pentru un an de zile. Aceasta regula se aplica insa femeilor sub 35 de ani, care sunt intr-o sanatate perfecta.

Femeile peste 35 de ani, care au sau au avut probleme ginecologice sau de sanatate precum diabet, tiroida sau menstruatii neregulate si dureroase, trebuie sa mearga la un medic specialist.

Exista numeroase probleme de fertilitate care pot fi tratate foarte usor. Este insa aproape imposibil pentru femeie cu astfel sa conceapa un copil fara consult si asistenta medicala. Cel mai important lucru este ca un cuplu sa fie foarte bine informat despre problemele de fertilitate cu care se confrunta. Timpul este foarte pretios atunci cand vine vorba de fertilitate.

Facem sex destul de des

Ritmul alert de viata si programul incarcat intervin de cele mai multe ori cu conceptia unui copil. Cercetatorii spun ca sansele ca un cuplu tanar, sub 30 de ani, sa conceapa un copil sunt de 25% intr-o luna in care cei doi parteneri si-au sincronizat programul. Asa numita "fereastra fertila" este deschisa doar 4- 5 zile pe luna, inainte sau in timpul ovulatiei.

Este astfel indicat ca persoanele care vor sa conceapa un copil sa faca sex in fiecare zi in aceasta perioada fertila. Sansele de conceptie scad insa cu 10 - 15% pe luna daca o femeie nu ramane insarcinata in primele trei luni. Astfel, pentru o femeie de peste 36 de ani, care are o menstruatie neregulata, va fi mult mai dificil sa conceapa un copil in timpul actelor sexuale ocazionale.

Eu sunt de vina

Presiunile istorice, culturale si religioase de-a lungul timpului, le-au facut pe femei sa creada ca sunt responsabile pentru problemele de fertilitate dintr-un cuplu. Aceasta supozitie nu este in totalitate ilogica. Sistemul reproductiv al unei femei este mult mai complicat decat al unui barbat.

Exista astfel mai multe riscuri care trebuie luate in calcul. Majoritatea ginecologilor sunt specializati in problemele de infertilitatea ale femeilor si nu ale barbatilor. In realitate insa, exista si foarte multi barbati care au probleme de fertilitate. Calitatea spermei este una dintre problemele majore cu care se confrunta cuplurile infertile.

Cateva studii arata ca in intreaga lume, numarul barbatilor infertili este in crestere. Motivul este inca neclar, insa mediul inconjurator, poluarea si toxinele au un rol important in cauzarea problemelor de infertilitate in randul barbatilor.

Chiar si in cazul cuplurilor in care barbatul are minore probleme referitoare la calitatea spermei, sansele de conceptie sunt mult reduse si poate deveni uneori imposibil de a avea un copil fara ajutorul medicului specialist. Este astfel foarte important, ca intr-un cuplu care isi doreste copii, ambii parteneri sa fie deschisi si sa discute despre problemele de fertilitate pe care le-ar putea avea.

Tot ce trebuie sa faci este sa te relaxezi

Stresul este fara indoiala un factor care afecteaza fertilitatea. Substante precum cortizol, melatonina sau opioide afecteaza stresul si reproductia. In ultimii ani, terapiile pentru minte si corp castiga din ce in ce mai mult teren in tratarea problemelor de fertilitate. Legatura dintre stres si fertilitate este un subiect foarte controversat.

Recomandarea medicilor pentru cuplurile care isi doresc copii este sa se relaxeze si sa isi imbunatateasca calitatea vietii . Aceste cupluri nu trebuie sa se streseze inutil cu procedurile medicale la care sunt supusi in incercarea de a concepe un copil.

Tratamentele de fertilitate duc la sarcini multiple

Foarte multe femei care au probleme de fertilitate se tem ca in cazul in care vor fi supuse unor tratamente cu hormoni vor aduce pe lume mai mult de 2 copii, la o singura sarcina.

Inca din anii '90, numeroase organizatii medicale lucreaza la tratamente de fertilitate care sa diminueze riscul unor sarcini multiple. Un medic ginecolog bun va reusi sa administreze pacientilor sai tratamente hormonale nonagresive care sa ajute la conceperea unui.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Top

Sfatul expertului