Sex

#stres #sanatate #sistem imunitar #imbratisari

Imbratisarile te ajuta sa ramai sanatos!

Imbratisarile sunt cele mai naturale forme de exprimare a iubirii si afectiunii pentru o alta persoana. Totodata, reprezinta si o metoda eficienta de a reduce nivelul de stres resimtit si de a interactiona cu alte persoane. Asadar, imbratisarile devin o cale sigura de a mentine sanatatea fizica si psihica, contribuind la intarirea sistemului imunitar. Descopera, in continuare, cat de benefice sunt imbratisarile pentru organismul tau!


Imbratisarile intaresc sistemul imunitar

Un gest simplu precum imbratisarea are efecte extrem de puternice asupra intregului organism. Potrivit unui nou studiu, imbratisarile reduc riscul de afectiuni cardiace, combat oboseala, stimuleaza sistemul imunitar, lupta impotriva infectiilor si amelioreaza simptomele depresiei. O imbratisare de doar 10 secunde reduce presiunea arteriala si mareste producta de oxitocina, un hormon al placerii. In acelasi timp, nivelul de cortizol, un hormon al stresului, scade dramatic.

"Imbratisarea este o experienta emotionala pozitiva si benefica pentru organismul uman, care declanseaza o serie de reactii biochimice si fiziologice", a declarat dr. Jan Astrom, coordonatorul studiului publicat in revista "Comprehensive Psychology".

Studiul a fost efectuat pe barbati si femei cu varste cuprinse intre 20 si 49 de ani. Dupa 10 secunde de imbratisare, creierul modifica nivelul anumitor hormoni. Printre acestia se numara oxitocina, o substanta secretata de organism la nastere si in timpul alaptatului, cu efecte profunde asupra psihicului uman. Astfel, s-a demonstrat ca oxitocina combate stresul, intareste increderea in sine si imbunatateste viata sociala.

Pielea contine mici centri de presiune care percep atingerile si care se afla in contact direct cu creierul, printr-o retea de nervi. Acesti nervi creeaza o legatura intre mai multe organe ale corpului, inclusiv inima. Stabilind o conexiune intre inima si receptorii de oxitocina, aceasta retea de nervi, activata in timpul unei imbratisari, contribuie la protejarea cordului impotriva unei serii de afectiuni cardiace.


Imbratisarile elimina stresul si iti dau energie

Imbratisarile reduc tensiunea arteriala, maresc activitatea cerebrala si amelioreaza starile de depresie. In plus, imbratisarile sunt si un factor cheie pentru armonia in cuplu.

Un studiu recent realizat in Canada arata ca o imbratisare stimuleaza mult mai eficient aparitia emotiilor pozitive decat mersul la biserica. In plus, imbratisarile reduc si efectele nocive ale stresului si ofera o protectie indelungata (de-a lungul intregii zile) impotriva acestuia!

Imbratisarile scad nivelul de cortizol, hormonul stresului. Atunci cand nivelul de cortizol scade, creierul poate produce mai multe substante chimice care imbunatatesc dispozitia, printre care serotonina si dopamina. Imbratisarile maresc si productia de hemoglobina, fapt care imbunatateste alimentarea organismului cu oxigen, esential pentru buna functionare a trupului si pentru energie.

O imbratisare adevarata, care protejeaza inima, imbunatateste starea de bine si relaxeaza, implica tot corpul. Asadar, cand ajungi acasa, ofera-le o imbratisare calda si sincera tuturor celor pe care ii iubesti!


Sursa foto: mymarriageworks.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului