Sex

Gelozia, prea multa iubire sau boala psihica?

Unde ai fost aseara? De ce ai ajuns asa de tarziu, ca altadata veneai cu 20 de minute mai devreme? X mi-a zis ca te-a vazut cu cineva in fata blocului. Vi se par replici cunoscute? Acestea sunt reactiile frecvente ale unei persoane geloase. Un proverb spune ca Gelozia e fiica iubirii pe care insa de multe ori o ucide cu veninul ei.Totusi, gelozia este un sentiment perfect normal daca este moderat, insa poate deveni si insuportabila, maladiva, sufocanta putand pune in pericol sanatatea mentala si viata de cuplu . In timp ce barbatii au inclinatii spre furie, violenta si au tendinta de a se razbuna pe celalalt barbat care a intervenit, femeile devin sensibile si depresive, delasatoare, plang continuu. Intre suspiciune si pasiune Paranoica si extrem de posesiva, persoana geloasa devine rapid obsedata si nu face decat sa caute in continuu aflarea „adevarului”. Aceasta reactie de agresivitate este insotita in general de o scadere a increderii in sine. Potrivit psihologilor, gelozia este o reactie manifestata in momentul in care persoana in cauza se simte amenintata. Gelozia implica intotdeauna teama pierderii partenerului sau a impartirii acestuia cu o terta persoana. Fiecare este la randul lui gelos, pentru ca este normal sa simti o strangere de inima atunci cand este „implicata” persoana iubita . Insa, gelozia devine o problema atunci cand intervin tot felul de fantasme in legatura cu alta persoana din afara cuplului si se ajunge la hartuirea propriului partener, fara un motiv real. Cum sa faci fata Gelozia nu poate fi eliminata total, insa poate fi controlata. Pentru ca acest lucru sa fie posibil este necesar sa existe incredere in sine si sa acceptati posibilitatea de a pierde persoana iubita in favoarea altcuiva. Nu trebuie sa va limitati tot universul in jurul unei singure persoane pentru ca acest fapt duce la slabirea increderii in sine. Sunt gelos, dar ma tratez Gelozia este strans legata de posesivitate . Nu este usor sa invingi aceasta teama, insa nici imposibil:
  • Recunoaste ca ai o problema. In primul rand trebuie sa fii constient/a ca suferi de aceasta „boala”, deoarece gelozia te face pe tine sa suferi si abia mai apoi pe ceilalti.
  • Pune-te in locul celuilalt. De cele mai multe ori, gelosii nu se pun in pielea celuilalt si deci nu suporta acelasi tratament. De aceea, este foarte important ca pesoana in cauza sa isi doreasca sa scape de gelozie si in acelasi timp sa primeasca sprijin din partea partenerului.
  • Priveste si partea plina a paharului. Intr-o masura mica, gelozia are si partile ei bune, dar fara exagerari. Poate sa sudeze o relatie si sa demonstreze gradul de pasiune dintre cei doi indragostiti.
  • Comunica permanent. In momentul in care simti ca nu este in regula ceva, spune-i partenerului/ei despre acest lucru. Lucrurile nu trebuie sa scape de sub control altfel vei avea mari probleme. Cauta sa-i castigi increderea celuilalt si arata-i ca si tu ai incredere totala in el.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare