Sex

#longevitate #viata #femei

De ce traiesc mai mult femeile?

Exista o diferenta in ceea ce priveste longevitatea intre barbati si femei care a fost remarcata inca de acum o suta de ani. In secolul XVIII speranta de viata dintre barbati si femei era aproape echivalenta. De-a lungul timpului, intervalul de timp nu a incetat sa se schimbe, paralel cu marirea sperantei de viata de la nivel global.

 

Femeile adulte, mai numeroase

 

Acest lucru se datoreaza comportamentului mai agresiv al barbatilor, dar si al organismului putin mai fragil. Pe de alta parte, femeile sunt mai rezistente, lucru constatat in timpul unor calamitati inregistrate la nivel mondial precum: epidemiile, foametea, lagarele de concentrare.

Inainte, femeile sufereau mai putin de stres, nu erau multe fumatoare si aveau o protectie la nivel hormonal mult mai buna, drept pentru care existau riscuri scazute de a se imbolnavi din tinerete de afectiuni cardiovasculare . Insa acum, tinerele fumeaza la fel de mult ca baietii, sunt supuse de asemenea stresului cotidian si chiar practica aproape aceleasi meserii ca si cele ale barbatilor.

Asa ca, pana acum 10-20 de ani era o certitudine: femeile erau mai viguroase, mai puternice si mai protejate fata de mediul exterior. In zilele noastre nu se stie ce se va intampla sau daca diferenta intre barbat – femeie se va mentine in acelasi fel.

 

Diferente care pot explica rezistenta femeilor

 

Se spune, de asemenea, ca femeile sunt mai rezistente decat barbatii fata de durerile puternice. In schimb, ele se plang de durerile minore si de alte mici probleme. Asa cum nu se poate vorbi de o egalitate in fata durerilor, nici din punct de vedere al mortalitatii nu suntem egali. In ciuda micilor dureri care „agaseaza” femeile, acestea traiesc mai mult.

Printre posibilele avantaje se numara faptul ca ele au mai multa grija de propriul organism si ca de obicei sunt mai preventive. De altfel, o mare parte din reprezentantele sexului frumos duc o viata linistita si respecta indeaproape regulile de igiena. In urma unui sondaj, efectuat printre barbati in mai multe tari din lume, s-a constatat ca acestia nu cunosc amanunte privitoare la nivelul de colesterol si mai mult decat atat nici nu ii intereseaza. Femeile insa cunosc si detalii legate de acest subiect, si in caz de indoiala apeleaza imediat la medic.

De asemenea, s-a constatat ca barbatii isi dau seama tardiv ca au o problema medicala, in timp ce femeile – poate si datorita naturii lor de ocrotitoare ale familiei – o depisteaza in marea majoritate a cazurilor din faza incipienta. In general, barbatul este o fire radicala, acesta prefera sa recurga mai curand la chirurgie decat sa urmeze un tratament medicamentos de lunga durata, lucru care nu poate fi vorba in cazul doamnelor.

Asta nu este tot. S-a dovedit stiintific ca femeile dispun de o mai buna imunitate si ca au un nivel al antioxidantilor net superior celui al barbatilor. In viitor se prevede ca aceasta diferenta barbat/femeia va evolua. In acest sens, faptele si constatarile nu lipsesc in a explica speranta de viata mai mare in cazul femeilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sex

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii