Sex

#afrodisiace #libidou #sexualitate #placebo

Afrodisiacele, intre realitate si fictiune

Mancarurile si bauturile afrodisiace sunt folosite de oameni de mii de ani, insa au ele efectul scontat sau e vorba doar de efectul placebo ? Afla daca afrodisiacele au cu adevarat un efect asupra libidoului, dovedit stiintific.

Afrodisiacele, botezate dupa Afrodita, zeita iubirii in mitologia greaca, au fost cautate de oameni de mii de ani, in speranta ca aceste substante vor ajuta nu numai la cresterea performantei sexuale ci si la cresterea libidoului.

Studiile stiintifice asupra afrodisiacelor au obtinut adesea rezultate mixte, dar mitul lor continua, chiar daca oamenii de stiinta nu se pot pronunta definitiv asupra modului in care acestea pot fi folosite la scara larga pentru un libido si o performanta sexuala crescuta.
 

Afrodisiace analizate stiintific

 

Massimo Marcone, profesor la Departamentul de Stiinta Alimentara din cadrul Universitatii din Guelph (Canada), a decis sa studieze sutele de alimente despre care multi oameni cred ca au efect afrodisiac.

Rezultatele, publicate in Food Research International, arata insa ca cele mai multe afrodisiace nu functioneaza sau nu functioneaza destul de puternic pentru a avea un efect fizic semnificativ in calitatea actului sexual sau a libidoului.

In schimb, multe afrodisiace contin suplimenti nutritivi folositori, care pot imbunatati starea de sanatate a celui care le consuma, ducand astfel si la o crestere a apetitului sexual.

Alcoolul, desi intareste excitarea sexuala, tinde sa impiedice performanta sexuala, iar vinul rosu nu are efecte mai puternice asupra libidoului sau a activitatii sexuale decat berea sau alte bauturi.

Legatura ciocolatei cu excitarea sau satisfactia sexuala nu a putut fi dovedita, dar cercetatorii au acceptat ca unele ingrediente din ciocolata (mai ales feniletilamina) pot creste nivelul productiei de serotonina si endorfina, hormoni ce provoaca o stare de fericire in cantitati mari.

Nici mancarurile picante, care induc conditii fizice similare cu excitarea sexuala (cresterea pulsului), nu si-au dovedit cu adevarat eficacitatea in laborator.
 

Afrodisiacele si efectul placebo


"Cand vine vorba de orice stimulent pentru atractia sexuala si performanta sexuala, efectul placebo este urias", sustine Jennifer Bass, reprezentantul Institutului Kinsey pentru Cercetari in Sex, Gen si Reproducere, din cadrul Universitatii din Indiana (SUA).

Pentru ca mintea este foarte importanta in timpul actului sexual, efectul placebo poate fi invinuit pentru propagarea miturilor despre afrodisiace de-a lungul mileniilor.

Ritualul prepararii si gustarii alimentelor despre care multi cred ca au un efect asupra libidoului si performantei sexuale poate fi chiar mai folositor decat substantele continute de acestea, atunci cand atmosfera este intima.

"Puterea mintii influenteaza mult orice rezultat legat de sexualitate si, uneori, faptul ca iti schimbi parerea despre modul in care ceva functioneaza sau nu iti poate provoca o schimbare fizica, fie constienta, fie subconstienta", a mai explicat Bass.

Cu alte cuvinte, cele mai multe afrodisiace sunt folositoare din punct de vedere nutritional, dar consumarea lor in cantitati moderate alaturi de persoana iubita inainte de face sex va avea un efect mult mai puternic decat infulecarea lor in cantitati mari ca pregatire pentru o seara in doi.

 Intalneste cei mai interesanti baieti si cele mai frumoase fete din Romania si din strainatate. Nu ezita sa-ti gasesti si tu fericirea cu ajutorul sistemului de dating online. Creeaza-ti profil pe dating.acasa.ro .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare