Sarcina

#sarcina #stres

Supararile din timpul sarcinii dauneaza bebelusului

Sarcina va fi mereu una dintre experientele cele mai frumoase prin care poate trece o femeie. Sentimentul minunat pe care doar o mama il are cand incepe sa creasca in interiorul ei o fiinta mica si frumoasa nu se compara cu nimic. In acele momente pot sa apara, insa, milioane de griji, indoieli cu privire la bunastarea bebelusului. Complet normal, insa atentie la nivelul de stres!

Bebelusul din pantecul unei femei poate fi afectat de unele activitati ale mamei, dar si de nivelul de stres ridicat si de emotiile puternice. Dezechilibrele hormonale care apar in organismul femeii pe fond de stres pot afecta dezvoltarea fizica si mintala a fatului, ba chiar le pot pune amandurora viata in pericol.

Evitati factorii de stres, emotiile, discutiile aprins, supararile. Pot crea probleme mai mari decat cele care le-au provocat, cum ar fi:

Nastere prematura

Cel mai important pe timpul sarcinii este sa reusesti sa tii nervii sub control. Nervozitatea crescuta provoaca, de obicei, cresterea tensiunii arteriale, ceea ce poate duce la  probleme in dezvoltarea fatului. De asemenea in timpul nasterii pot surveni probleme la placenta, astfel fiind pusa in pericol viata bebelusului. Este recomandata evitarea unor situatii care pot supara gravida.

Greutate mica la nastere

Greutatea bebelusului este influentata mult de schimbarile hormonale suferite de mama in timpul sarcinii. Acestea pot fi accentuate inclusive de nivelul ridicat de stres al gravidei, iar volumul mare de cortizol poate impiedica fatul sa acumuleze normal in greutate si sa fie pregatit sa vina pe lume “in forta”.

Dezvoltare mult mai lenta a fatului

Depresia, stresul si furia mamei afecteaza fatul din pantecul sau. Acelasi cortizon, hormonul stresului, ale carui valori cresc atunci cand o persoana este agitate si stresata, va influenta dezvotarea fizica a copilului, care va fi mai lenta decat cea normal

Afecteaza dezvoltarea creierului bebelusului

Daca in timpul sarcinii o femeie sufera schimbari hormonale asociate stresului cronic, exista riscuri ca bebelusul sa sufere probleme de dezvoltare cerebrala.

Afecteaza comportamentul copilului

Starea de spirit a mamei pe durata sarcinii are o mare influenta asupra comportamentului copilului, iar acest lucru se va vedea la ceva timp dupa nastere. Daca mama sufera de multe schimbari hormonale pe parcursul sarcinii, copilul poate dezvolta probleme comportamentale.

In concluzie, femeia insarcinata are nevoie de intelegere, apreciere, respect si dragoste. Stresul, grijile si supararile trebuie lasate pe cat posibil la o parte, desi uneori poate parea foarte dificil, insa sanatatea bebelusului este cea mai importanta!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare