Sarcina

#sindromul couvade #tati insarcinati #barbati insarcinati #sarcina simpatetica

Sindromul Couvade sau tatii insarcinati

Pofte culinare in miez de noapte, greturi, indigestie, dispozitie schimbatoare. Toate aceste simptome sunt specifice viitoarelor mamici atunci cand sunt insarcinate, insa stiai ca si partenerii lor le pot avea? Este vorba despre "sarcina simpatetica" sau "sindromul Couvade" si ii afecteaza pe unii barbati care ajung sa empatizeze atat de mult cu iubitele/sotiile lor, incat resimt aceleasi simptome ca femeile insarcinate.


Ce este sindromul Couvade

Sindromul Couvade este un fenomen psihologic care se manifesta la unii barbati pe cale sa devina tati. Practic, incepand cu sfarsitul primului trimestru, partenerul incepe sa resimta tot mai des simptome specifice femeilor insarcinate, acestea accentuandu-se pe parcursul sarcinii. In unele cazuri este posibil sa manifeste si depresia post-natala.


Cauzele sarcinii simpatetice

Desi s-au efectuat numeroase cercetari in domeniu, cauzele sindromului Couvade nu au putut fi determinate exact. Ceea ce se stie cu siguranta este ca acest fenomen se dezvolta cu precadere la acei barbati care au o relatie extrem de afectiva cu partenerele lor. Printre cauzele cunoscute si unanim acceptate se numara stresul, care poate duce la modificari hormonale (reducerea nivelului de testosteron, cresterea secretiei de prolactina stimulata de cortizol).

Totodata, sarcina simpatetica poate sa apara mai des in cazul barbatilor care au avut probleme de fertilitate, ei fiind mult mai grijulii cu partenera si experimentand mai des simptome specifice sarcinii. De asemenea, aceasta conditie se poate manifesta intr-un moment in care viitorul tata se considera neglijat si vine ca o forma de atentie pe care o solicita barbatul in cauza.


Simptome

Nu exista nicio deosebire intre o femeie insarcinata si partenerul ei afectat de acest sindrom. Din luna a treia, el va incepe sa resimta o serie de stari de disconfort similare celor ale sotiei sau iubitei insarcinate. Astfel, nu sunt iesite din comun greturile, indigestia sau constipatia, poftele culinare in miez de noapte, durerile de cap, starile de oboseala din timpul zilei sau chiar cresterea in greutate. Cu cat data nasterii se apropie, cu atat creste si intensitatea acestor simptome.

Singura solutie pentru ca sindromul Couvade sa dispara este nasterea. Medicamentele simptomatice, stabilirea unui plan financiar si comunicarea cu partenera sunt cateva solutii care pot ameliora starea de disconfort.

Sursa foto: dicasdemulher.com.br

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare